FBI veilt voor 18 miljoen euro aan in beslag genomen bitcoins

De FBI gaat bijna dertigduizend bitcoins veilen die het confisqueerde bij het oprollen van Silk Road, een soort ondergrondse EBay voor drugs. Tijdens de inbeslagname waren de bitcoins 6 miljoen dollar waard, maar die waarde is inmiddels opgelopen naar 25 miljoen dollar (18 miljoen euro). Dit meldt zakenblad Forbes.

Heleen van Lier
Een bitcoin-qr-code op de deur van een café. Beeld Getty Images
Een bitcoin-qr-code op de deur van een café.Beeld Getty Images

Het veilen van zoveel bitcoins kan de koers flink beïnvloeden. De waarde van de bitcoin is volledig afhankelijk van vraag en aanbod. Het is nog niet bekend waar en op welke manier de bitcoins worden geveild. Er is nog geen wettelijk gecertificeerde plaats voor het verhandelen van bitcoins. De grootste bitcoinbeurs, het Japanse Mt. Gox, kwam vorig jaar nog in de problemen met Justitie in de VS voor het handelen zonder vergunning. Ook denkt Forbes dat de FBI niet snel zal kiezen voor de andere grote bitcoinbeurs, de mysterieuze' handelsplaats BTC-e in Bulgarije. De opbrengsten van de veiling gaan naar de Amerikaanse schatkist.

De 29.655 bitcoins zijn niet de grootste digitale schat die de Amerikaanse overheid in handen heeft. De FBI nam ook 144.336 bitcoins in beslag van Silk Road-eigenaar Ross Ulbricht. De waarde van deze bitcoins staat nu op ruim 88 miljoen euro. De FBI kan deze bitcoins echter nog niet van de hand doen. Ulbricht ontkent dat hij de oprichter van Silk Road is en zegt dat de bitcoins privébezit zijn. Hij heeft een cilviele rechtszaak aangespannen om de bitcoins terug te krijgen.

Ulbricht wordt op zijn beurt aangeklaagd voor drugshandel, hacken en het witwassen van geld. Zijn site was een ondergrondse marktplaats voor drugs en andere illegale zaken. Het stond bekend als het Ebay van drugs omdat allerlei andere aanbieders van illegale zaken er hun waren konden verkopen. The Guardian telde in maart 340 varianten verdovende en oppeppende middelen op Silk Road, van xtc, coke en wiet tot medicijnen die je alleen op recept kan krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden