Video

FBI plaatst video Navy Yard-schutter op YouTube

De FBI heeft videobeelden vrijgegeven van de schutter op de marinebasis Navy Yard in Washington op 16 september. Hierbij vielen 13 doden en 14 gewonden. Op het YouTube-kanaal van de FBI is te zien hoe de 34-jarige Aaron Alexis in een blauwe Toyota Prius het gebouw inrijdt en hoe hij door het gebouw rent met zijn jachtgeweer. Ook zijn er vluchtende mensen te zien.

De beelden zijn afkomstig van verschillende bewakingscamera's binnen en buiten het gebouw. Er is niet op te zien dat Alexis zijn geweer afvuurt. De video is gepubliceerd in het kader van de uitkomsten van het FBI-onderzoek, die beter inzicht in de daad van de schutter moeten geven, aldus de FBI.

Gewongen door radiogolven
Volgens de FBI geloofde Alexis dat hij werd 'aangevallen' door radiogolven met extreem lage frequentie met (Extremely Low Frequency, kortweg ELF). ELF werd door de Amerikaanse marine gebruikt om met duikboten te communiceren.

Op zijn wapen had hij 'My ELF Weapon' (mijn ELF-wapen) gegraveerd. Ook heeft de FBI een document van Alexis gevonden waarin hij schreef dat hij de laatste drie maanden werd belaagd door radiogolven en dat dit hem 'in alle eerlijkheid' tot zijn daad dreef. Op zijn wapens stond ook 'end to the torment' (einde aan de marteling), 'not what y'all say' (niet wat jullie allemaal beweren) en 'better off this way' (het is beter zo) geschreven.

Alexis zou ernstige psychische problemen hebben gehad. Hij zou onder meer stemmen in zijn hoofd hebben gehoord. Ondanks zijn psychische problemen had de marine hem niet als ongeschikt bestempeld. Volgens Alexis' vader leed zijn zoon aan een posttraumatische stress-stoornis nadat hij na de aanslagen van 11 september 2001 reddingsacties had uitgevoerd.

Neergeschoten
Alexis, die als externe IT-medewerker toegang had tot de marinewerf, werd door de politie neergeschoten terwijl hij rennend om zich heen vuurde. Hij was in het verleden betrokken bij verschillende vuurwapenincidenten.

De man was tussen 2007 en 2011 werkzaam bij de marine in een logistieke functie in Texas. De laatste tijd werkte hij bij een serviceafdeling van computerfabrikant Hewlett Packard, die door de marine werd ingehuurd voor netwerkonderhoud. De Washington Post meldt dat Alexis in die hoedanigheid permanente toegang had tot de Navy Yard. De standaardprocedure waarbij tijdelijke medewerkers worden gescreend, had volgens de krant kennelijk niet tot belemmeringen geleid.

De Yard is een werf waar marineschepen onder meer worden gebouwd en onderhouden. Ook worden er geheime gevechtssystemen ontwikkeld. Een kwart van het marinebudget gaat naar deze basis. Ook is er een museum gevestigd.

Screenshot van de FBI-video. Beeld YouTube
Screenshot van de FBI-video.Beeld YouTube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden