FBI na storing in aandelenhandel: geen hack

Een deel van de Amerikaanse aandelenhandel heeft woensdag urenlang stilgelegen door een technische storing bij beursbedrijf NYSE. Wall Street had niet de enige grote storing in de Verenigde Staten. Ook de zakenkrant Wall Street Journal en de grootste luchtvaartmaatschappij United Airlines kampten met technische problemen.

redactie
Beurshandelaren wachten bij de NYSE Beeld getty
Beurshandelaren wachten bij de NYSEBeeld getty

,,In mijn tak houden we niet toevalligheden", reageerde FBI-directeur James Corney. ,,Maar het lijkt erop dat het hier niet om een cyberaanval gaat." Door de storing lag de handel in aandelen van meer dan 3000 bedrijven zo goed als plat. Een woordvoerder van NYSE gaf aan dat het ging om een interne computerstoring. Ze ontkende dat het beursbedrijf slachtoffer is geworden van een cyberaanval. Onder meer in de aandelen die zijn opgenomen in de Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 kon bijna niet worden gehandeld.

Technologiebeurs Nasdaq was wel open. Nog voor het sluiten van de beurzen waren de problemen opgelost. Aan het einde van de beursdag bleken de koersen flink gedaald, vooral door onzekerheid over de positie van Griekenland in de eurozone en zorgen over de staat van de Chinese economie.

China en Griekenland
De beleidsmakers bij het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, zijn bezorgd over de Griekse kwestie en de invloed daarvan op de economie. Ook de vertraging van de Chinese economie werd als risico geduid, zo bleek uit de notulen van de bijeenkomst in juni. Volgens de beleidsmakers moeten er aantoonbaar meer bewijzen zijn dat de economie aantrekt alvorens de rentetarieven omhoog kunnen.

Door de storing bij United Airlines kon er gedurende twee uur geen enkel vliegtuig van de maatschappij opstijgen. Dat leidde tot 800 vertraagde vluchten en 60 geannuleerde. De website van de financiële krant Wall Street Journal lag rond die tijd ook enige tijd plat. De Amerikaanse president Barack Obama was ingelicht over de problemen maar volgens zijn woordvoerder staan de drie storingen los van elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden