FBI moet zich verantwoorden voor vrijlaten aanslagpleger

De top van de inlichtingendienst FBI moet het Amerikaanse Congres gaan uitleggen waarom men de oudste verdachte van de aanslagen op de marathon van Boston, de gedode Tamerlan Tsjarnajev, vrijliet. Die werd in 2011 door het FBI aan de tand gevoeld nadat de Russische regering daarom had verzocht. Dat meldt de BBC.

Oudste broer Tamerlan Tsjarnajev, die tijdens de klopjacht om het leven kwam, werd door Rusland in 2011 getipt als potentieel gevaarlijk.Beeld AP

Tijdens een gesloten hoorzitting zal de top van de FBI voor de inlichtingencommissie van de Senaat verklaringen moeten afleggen. Leden van het Congres hebben de FBI ervan beschuldigd niet of onvoldoende te hebben gereageerd op de Russische alarmsignalen, dat Tsjarnajev was geradicaliseerd.

Waarom werd er geen actie ondernomen nadat Tamerlan in 2011 werd ondervraagd? Waarom werd hij niet als een bedreiging gezien toen bleek dat hij radicale websites bezocht en ook: waarom waren de Amerikaanse autoriteiten niet op de hoogte van zijn bezoek aan Rusland vorig jaar?

Doodstraf
Tamerlan (26) werd gedood na de aanslagen, zijn gewonde broer Dzjochar is beschuldigd van het gebruik van een massavernietigingswapen en het moedwillig vernielen van eigendommen met de dood tot gevolg. Hij riskeert de doodstraf indien hij aan één van de beschuldigingen schuldig wordt bevonden.

De broers, afkomstig uit Tsjetsjenië, woonden al tien jaar in de VS. Er vielen drie dodelijke slachtoffers door hun bommen, en meer dan 200 anderen raakten gewond. Dertien mensen verloren ledematen, meer dan vijftig gewonden liggen nog in het ziekenhuis waarvan drie in kritieke toestand.

Russen sloegen alarm
De congresleden willen nu weten waarom er geen verdere actie is ondernomen tegen Tamerlan Tsjarnajev nadat die op verzoek van de Russische regering in 2011 onderwerp was van een FBI-onderzoek.

Democratisch senator Dianne Feinstein, voorzitter van de inlichtingencommissie in het Congres, verklaarde dat zij en haar collega's dat zullen proberen te achterhalen wanneer ze later op de dag vertegenwoordigers van de FBI ontmoeten. Alle senatoren zullen daarover later deze week ingelicht worden.

De FBI heeft zich in een verklaring vrijdag al verdedigd door te stellen dat het geen bewijzen heeft gevonden dat Tamerlan Tsjarnajev zich bezighield met terreuractiviteiten. Een verzoek aan Rusland om meer informatie die een nader onderzoek zou rechtvaardigen, bleef onbeantwoord en een ondervraging door FBI-agenten van Tsjarnajev en zijn familie leverde niets verdachts op.

Internetprivacy
De Republikeinse senator Lindsey Graham vroeg echter waarom de FBI hem niet als een bedreiging zag op basis van zijn links naar radicale websites. Hij riep op tot een betere samenwerking met Rusland en pleitte ook voor het aanpassen van de privacywetgeving zodat de internetactiviteit van verdachten beter zou kunnen gevolgd worden.

Senator Graham voegde eraan toe dat de Amerikaanse autoriteiten niet wisten dat Tamerlan Tsjarnajev vorig jaar naar Rusland was gereisd omdat hij zijn naam fout had gespeld op zijn reisdocumenten. Hij bracht zes maanden door in Dagestan, een buurland van Tsjetsjenië. Hij was toen ook twee dagen in Tsjetsjenië zelf.

Ziekenhuis
Tijdens een klopjacht vrijdag werd Tamerlan Tsjarnajev gedood. Zijn 19-jarige broer Dzjochar werd later aangehouden, maar was zwaargewond en ligt nog altijd in het ziekenhuis.

Gisteren werd hij ondervraagd op zijn ziekenhuisbed. Hij slaagde erin te praten, hoewel hij een schotwond aan zijn keel opliep tijdens zijn arrestatie. Dzjochar antwoordde 'nee' toen hem gevraagd werd of hij zich een advocaat kon veroorloven. Hij heeft de rechtbank gevraagd om twee advocaten te benoemen met ervaring in doodstrafzaken, om hem te helpen bij zijn verdediging. Zijn huidige advocaat Miriam Conrad zegt in een verzoek aan de federale rechtbank in Boston dat dat zeer ervaren advocaten moeten zijn 'gezien de omvang van deze zaak'. De volgende hoorzitting is gepland voor eind mei.

Er is nog steeds niets bekend over hun mogelijke motieven voor de aanslagen. Volgens sommige bronnen hadden de broers geen banden met militante islamitische groeperingen, er zijn geen aanwijzingen dat de jongste broer een religieuze militant was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden