FBI: iPhone mogelijk toch te kraken zonder hulp Apple

De hoorzitting die gepland was in de zaak tussen de FBI en techgigant Apple wordt verzet, als het aan de FBI ligt. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft mogelijk toch een manier gevonden om zonder hulp van Apple de iPhone 5c van San Bernardino-schutter Syed Rizwan Farook te kraken.

Redactie
null Beeld AP
Beeld AP

De FBI denkt dat er waardevolle informatie op de telefoon van Farook staat. Hij is een van de twee terroristen die in San Bernardino veertien mensen doodschoten en 22 anderen zwaar verwondden en liet zijn telefoon achter op de plek van de schietpartij. Apple weigerde aanpassingen te doen die de FBI in staat zou stellen om de telefoon te kraken, omdat zij de privacy van gebruikers wil beschermen.

De inlichtingendienst beweert al weken dat er geen enkele manier is om een iPhone te kraken zonder hulp van Apple. NSA-klokkenluider Edward Snowden beweerde begin deze maand dat de FBI Apple helemaal niet nodig heeft. Snowden legde op Twitter uit hoe de FBI andere middelen in kan zetten om de telefoon te kraken.

Dat leek dit weekend bevestigd te worden door een hoogleraar van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit, die samen met studenten een lek in besturingssysteem iOS ontdekt, waarmee versleutelde iMessage-berichten ontsleuteld kunnen worden.

In het schriftelijke verzoek om de hoorzitting twee weken op te schuiven, heeft de FBI het over een 'externe partij' die de inlichtingendienst op 20 maart een manier om de telefoon te ontgrendelen heeft laten zien. De FBI heeft niet bevestigd dat het om de onderzoeker van Johns Hopkins gaat.

Verschillende andere grote bedrijven schaarden zich achter Apple-voorman Tim Cook, toen die liet weten dat Apple niet mee wilde werken met de FBI.

Precedent
Ook de FBI zelf heeft toegegeven dat het creëren van zo'n 'achterdeurtje' een precedentwerking kan hebben. Zelfs de Amerikaanse president Obama bemoeide zich met de zaak. Hij vindt een 'achterdeurtje' belangrijk, omdat het de overheid beter in staat zou stellen om terrorisme te bestrijden.

undefined

Tim Cook. Beeld AP
Tim Cook.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden