Plus

Faysal Sariyildiz: 'Erdogan is een moderne Mussolini'

Terwijl elf partijgenoten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP vrijdag zijn gearresteerd, zat Faysal Sariyildiz in Amsterdam. Anders zou het parlementslid zelf ook direct zijn opgepakt.

Faysal Sariyildiz: 'Veel landen zijn tegen Erdogan, maar toch volgen er geen sancties' Beeld Dingena Mol

De afspraak om gisteren Koerden in Nederland toe te spreken stond al. Sterker nog, Faysal ­Sariyildiz (41) was al in Europa toen vrijdag in ­Turkije elf partijgenoten van de pro-Koerdische HDP, de op twee na grootste partij van Turkije, werden opgepakt.

Ze worden verdacht van 'terroristische propaganda' en nauwe banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Ook tegen Sariyildiz is om deze reden een arrestatiebevel uitgevaardigd. Zodra de gekozen volksvertegenwoordiger voet op Turkse grond zet, wordt hij in de boeien geslagen.

Daar was in een zaal ergens in Amsterdam Nieuw-West weinig van te merken. Sariyildiz praatte de ruim honderd voornamelijk Koerdische mannen en vrouwen bevlogen bij over de stand van zaken in het Turkije.

Elf partijgenoten zijn vrijdag opgepakt. U had het geluk dat u hier was. Was u verbaasd?
"Wie de ontwikkelingen in Turkije de laatste jaren heeft gevolgd, kan moeilijk verbaasd zijn. De Turkse president Erdogan is al tijden bezig om zijn tegenstanders uit te schakelen. Hij heeft eerst alles om ons heen al gepakt; oprichters van de partij, activisten, lokale bestuurders."

"Van de honderd gemeenten waar wij eigenlijk aan de macht waren, werden er al vijftig door de regering bestuurd. Ook alle media die Erdogan niet lijdzaam volgen zijn gesloten, van links tot rechts en van Koerdisch tot liberaal. En nu zijn wij aan de beurt. Het gevolg is dat straks alle ­acties van het volk tegen Erdogan gelijk de kop in worden gedrukt, omdat er toch niemand is om zijn tegenstanders te beschermen of er over te berichten."

Wat is de aanklacht tegen u?
"Dat zijn er tientallen, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: 'terroristische propaganda' en banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Ik zou terroristen hebben geholpen om uit handen van de overheid te blijven en meer van dat soort zaken."

"De echte reden is dat ik opkom voor de Koerden in Turkije, die al honderd jaar worden onderdrukt, gekleineerd, mishandeld en gedood. In kelders in de overwegend Koerdische stad Cizre zijn eerder dit jaar 150 onschuldige en ongewapende mensen levend verbrand door de autoriteiten, die ook over hen zeiden dat het terroristen waren."

"Bewijsstukken zoals foto's heb ik openbaar gemaakt en dat is me niet in dank afgenomen. Want voor de duidelijkheid: ik ben geen terrorist."

Waarom bent u eigenlijk in Amsterdam?
"Ik reis door Europa om te waarschuwen voor het ware gezicht van Erdogan. Hij is een moderne Mussolini, een fascistische dictator in het Midden-Oosten. Nederland en andere Europese landen moeten weten dat ze met zo iemand praten over toetreding tot de EU."

"Erdogan wil geen democratie, al zijn tegenstanders worden monddood gemaakt of vastgezet. Als het zo doorgaat in Turkije, zullen miljoenen Turken het land ontvluchten om naar Europa te gaan. Dan krijgen jullie nog meer vluchtelingen."

"Gisteren was ik op uitnodiging in Amsterdam om Koerden uit Nederland te vertellen over de stand van zaken in Turkije. De komende dagen zit ik in België.

Wat verwacht u van Nederland en andere Europese landen?
"Veel landen zijn tegen Erdogan, maar toch volgen er geen sancties. Terwijl als je aan het volk zou vragen wat te doen, zouden die ingrijpen. Jullie weten door de Tweede Wereldoorlog hoe belangrijk een democratie is en om op te staan tegen fascisme."

"Europa heeft veel belang bij goede banden met Turkije, door de ligging en om economische reden. Erdogan weet dat, net zoals dat het land niet zal toetreden tot de EU. Daarom kan hij alles doen en zeggen. Dat is triest. Maar tegen Nederland en de EU zou ik willen zeggen: doe iets, al is het symbolisch. Turkije krijgt elk jaar geld, trek dat in."

Hoe denkt u over de mislukte couppoging in juli in Turkije?
"Die is gepleegd door mensen van de Gülen­beweging met wie Erdogan eerder nog op zeer goede voet was. Erdogan had de coup eerder neer kunnen slaan, want hij was al op de hoogte dat het ging gebeuren, maar dat deed hij niet."

"Op de televisie zei hij die nacht letterlijk: het is een godsgeschenk, dit is een mogelijkheid. Het is te vergelijken met de Rijksdagbrand in Nazi Duitsland, toen een communist het Rijksdag­gebouw in brand stak en Hitler een excuus had om met alle communisten af te rekenen."

"Dat heeft Erdogan ook in Turkije gedaan. Alle rechten en wetten zijn overboord gegooid en ­alles wat Erdogan zegt en vindt is ineens wet. Dat is een dictatuur. En het zijn niet alleen lieden gelieerd aan Gülen die gepakt worden, ook­ dertigduizend Koerdische ambtenaren zijn weg."

En hoe moet het nu verder met u?
"Ik kan in ieder geval niet meer terug naar Turkije. Toen de HDP in 2009 voor het eerst goede resultaten behaalde bij lokale verkiezingen, zijn we allemaal al in de gevangenis terecht­gekomen. Ik heb toen al vijf jaar vastgezeten. Daarna brak de oorlog in Syrië uit en hebben wij als Koerden ook geholpen."

"Ik ben mede daardoor niet getrouwd en heb ook geen gezin. En door alles wat ik heb meegemaakt ben ik het geloof in het goede van de mensen wel redelijk kwijt. Maar ik kan niet niks doen tegen dit onrecht. Anders kan ik niemand meer in de ogen kijken, ook mezelf niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden