Favoriet Romney heeft het moeilijk, zoekt steun bij Tea Party

Het moet momenteel geen feest zijn in het kamp van Mitt Romney. Want zijn verkiezingsrace begint op een déjà vu te lijken. Vier jaar geleden was hij de grote favoriet bij de Republikeinen. Nu weer. Maar daar komt snel verandering in. Net als de vorige keer.

Sebastiaan Timmermans
Mitt Romney heeft het moeilijk. Beeld ap
Mitt Romney heeft het moeilijk.Beeld ap

Na maanden op eenzame hoogte te hebben gestaan in de peilingen, wordt de voormalige gouverneur van Massachusetts in de peilingen voorbij gestreefd door de gouverneur van Texas, Rick Perry. Zo had Perry in de meest recente peiling van CNN de voorkeur van 27 procent van de Republikeinen. Romney bleef steken op veertien procent.

Stralend witte tanden
Romney lijkt alles mee te hebben. Een sterke economische boodschap, een profiel dat gematigde kiezers aanspreekt én stralend witte tanden. Dat maakt het een goede presidentskandidaat. Maar het zijn de Republikeinen die hun kandidaat kiezen en zij zijn flink naar rechts aan het opschuiven.

Om hen tegemoet te komen, probeert Romney nu een wit voetje te halen bij de Tea Party. De steun van deze beweging lijkt essentieel om de nominatie binnen te slepen. Om dit te bereiken sprak Romney gisteren op 'vijandig terrein'.

Bij een campagne-evenement in Texas vertelde hij dat 'het carrière-politici zijn die ons deze rotzooi hebben bezorgd, maar niet weten hoe ons eruit te krijgen.' Het onderwerp? De deplorabele staat van de Amerikaanse economie en overheidsfinanciën. Een opmerkelijke uitspraak voor iemand die zich tot nu toe liet voorstaan op zijn ruime ervaring in zowel politiek als bedrijfsleven.

Ook maakte het Romney-kamp bekend dat de kandidaat een aantal Tea Party-evenementen zal bezoeken. Evenementen die ze eerder afwezen.

Onvermijdelijke winnaar
Tot nu toe presenteerde Mitt Romney zich als dé Republikeinse kandidaat, de onvermijdelijke winnaar. Hij richtte al zijn pijlen op de in zijn ogen falende president Obama, en sprak nauwelijks over zijn mede-kandidaten. Dat was een succesvolle tactiek. Romney heeft met afstand de best gevulde campagnekas. Maar met deze schuivende opinie-peilingen, zal Mitt Romney gedwongen worden om volop deel te nemen aan de Republikeinse strijd.

undefined

Rick Perry is de man die nu opeens bovenaan de peilingen staat. Beeld ap
Rick Perry is de man die nu opeens bovenaan de peilingen staat.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden