Faunabescherming: 'Wacht met afschieten damherten'

Het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen mag niet beginnen voordat de rechter komende zomer uitspraak heeft gedaan in het beroep van de tegenstanders tegen het besluit.

Door Patrick Meershoek
Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen Beeld anp
Damherten in de Amsterdamse WaterleidingduinenBeeld anp

Dat heeft Faunabescherming donderdag gevraagd aan de rechtbank in Haarlem. De natuurbeschermers hopen met een voorlopige voorziening te voorkomen dat de beheerders van het natuurgebied op korte termijn van start gaan met het schieten van de herten.

Formeel mogen de dieren tot 1 april worden geschoten. Daarna krijgt de populatie rust tot 1 november. Faunabescherming vraagt de rechter om de damherten in elk geval tot het einde van het jaar ongemoeid te laten, zodat het beroep tegen de maatregel kan worden afgewikkeld.

Het provinciebestuur van Noord-Holland stemde eind vorig jaar in met het afschieten van vijfduizend herten in enkele jaren tijd, nadat eerder ook de gemeenteraad van Amsterdam het licht op groen had gezet. Volgens de provincie is de groep zo groot geworden, dat maatregelen noodzakelijk zijn.

De rechtbank doet 10 maart uitspraak over de voorlopige voorziening.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden