Fatima Elatik afgetreden

Fatima Elatik (PvdA), maandagnacht opgestapt als voorzitter in Oost. Foto SANDER NIEUWENHUYS/GPD Beeld
Fatima Elatik (PvdA), maandagnacht opgestapt als voorzitter in Oost. Foto SANDER NIEUWENHUYS/GPD

AMSTERDAM - De politieke carrière van Fatima Elatik is maandagnacht met rokende remmen tot stilstand gebracht. Rond één uur trok haar eigen PvdA-fractie de stekker uit de coalitie in stadsdeel Oost en trad Elatik af als stadsdeelvoorzitter.

Daarmee verdwijnt in elk geval voorlopig een opvallend gezicht van de Amsterdamse PvdA van het politieke toneel. Haar aftreden vormde het slot van een roerige deelraadsvergadering over een miljoenendebacle rond muziekcentrum MuzyQ. Die affaire kan Oost dertig miljoen euro kosten.

De oppositie was blij verrast door de ferme opstelling van de PvdA-fractie, coalitiepartners GroenLinks en D66 waren verbijsterd. Van hen hoefde er niemand weg. ''We waren ook verrast over onszelf,'' blikte PvdA-fractievoorzitter Meint Helder vanmorgen terug. Elatik zelf kon geen commentaar geven vanwege een zware keelontsteking.

Lange tijd leek MuzyQ vooral het probleem te zijn van PvdA-bestuurder Germaine Princen, die ook de vorige periode eerstverantwoordelijke was voor het muziekcentrum. Met een garantstelling heeft het stadsdeel zich in financiële nesten gewerkt. Op emotionele wijze bood Princen gisteravond excuses aan.

Elatik kwam in het vizier door een eind augustus door haar aan de deelraad gestuurd feitenrelaas, waarin de ernst van de zaak werd verdoezeld. De brief wekte de woede van veel fracties. Oppositiepartij VVD diende gisteren een motie van wantrouwen in tegen zowel Princen als Elatik. In een wanhoopspoging zei Elatik de brief terug te trekken.

Het gestuntel was voor de PvdA reden voor een motie van afkeuring tegen het complete bestuur. Daarover ontstond onenigheid met coalitiepartners GroenLinks en D66, die genoegen wilden nemen met een onderzoek naar de gebeurtenissen. Na een lange schorsing trok de PvdA zich terug uit de coalitie. ''Dat houdt verband met de ernst van de zaak en de reactie van het stadsdeelbestuur,'' aldus PvdA-fractieleider Helder. ''In de brief in augustus stond ten onrechte dat het niet nodig was de deelraad in te lichten.''

Op de achtergrond spelen irritaties over een kostbaar boottochtje (35.000 euro) tijdens de intocht van Sail. Vorige week gaf Elatik toe dat de deelraad ook daarover niet goed was ingelicht. Verder kampen het bestuur en het ambtelijke apparaat met naweeën van de fusie van de stadsdelen Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer tot Oost. De deelraad klaagt herhaaldelijk over gebrekkige informatievoorziening.

De vraag is of 'de koningin van Oost' snel weer op het politieke toneel terugkeert. Helder zei vanmorgen niets uit te sluiten. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden