'Fatale rol van bezuinigingen bij strandfeest'

Politiebonden eisen onderzoek naar optreden burgemeester Aboutaleb. Foto ANP Beeld
Politiebonden eisen onderzoek naar optreden burgemeester Aboutaleb. Foto ANP

DEN HAAG - Politievakbond ANPV eist een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en de korpschef van Rotterdam-Rijnmond bij het strandfeest in Hoek van Holland, zaterdagavond.

Ook vakbond ACP vindt dat beiden zich moeten verantwoorden voor het tekort aan beveiliging bij het uit de hand gelopen strandfeest.

Volgens de bonden heeft de politieleiding de risico's van het feest flink onderschat. Zo zou uit bezuinigingsoverwegingen besloten zijn geen ME in te zetten, terwijl daar door de dienstdoende agenten om was gevraagd. Ook zou een groep agenten naar huis zijn gestuurd terwijl de situatie op het strand al grimmig werd.

De bonden willen ook weten hoe het kan dat het communicatiesysteem van de hulpdiensten faalde. Het korps Rotterdam-Rijnmond heeft beloofd met een verklaring te komen over de kwestie.

Wiep van der Pal, vicevoorzitter van ACP, noemt de situatie zeer ernstig. ''We hebben al vaker gewaarschuwd dat met minder middelen burgers, maar ook wijzelf in gevaar kunnen raken. Dat kan niet. Er is een grens gepasseerd.''

Ook ANPV-voorzitter Walter Welting is erg geschrokken van de berichten van zijn leden. ''Niet alleen zijn er slachtoffers gevallen, de verantwoordelijken hebben agenten in de kou laten staan.''

Welting is boos dat er te weinig beveiligingsmaatregelen waren genomen. ''Al ruim voor het feest was duidelijk dat er hooligans zouden komen. Bij voetbalstadions wordt extra beveiligd. Heel vreemd dat die maatregelen hier ontbraken.''

Bij het feest in Hoek van Holland ontstond grote chaos. Bij de ongeregeldheden kwam een negentienjarige jongen om het leven. Zes anderen raakten gewond. De rijksrecherche onderzoekt de toedracht van het voorval. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden