Fata morgana tussen schotels en beton

Under Heaven 03 van Leonard van Munster; opvallend kunstwerk onder de A10 in Bos en Lommer. Foto Ruud van Zwet Beeld
Under Heaven 03 van Leonard van Munster; opvallend kunstwerk onder de A10 in Bos en Lommer. Foto Ruud van Zwet

Het kunstwerk Under Heaven 03 van Leonard van Munster werd gisteren geopend. Zand en palmen onder de A10. Onder de A10, die de wijk met goedkope huizen en grote schotels in Bos en Lommer splijt, ligt een oase. Met zand en palmen.

Achter hekken, tussen tientallen pilaren die al die overrazende auto's in de lucht moeten houden. Op het grind, dat bezaaid is met lege plastic flesjes, oude blikjes. Wie heel goed luistert, hoort het watervalletje kabbelen. Een palm buigt over het meertje, bloemen steken uit het wat hoger gelegen grasveldje.

''Echt grappig,'' oordeelt een jongetje dat onder het viaduct door van school naar huis loopt. Wie langsfietst of -rijdt, ziet tussen de betonnen pilaren een fata morgana opdoemen. ''Die palmen zijn nep, maar die bloemen zijn echt,'' denkt een meisje, dat ook vertelt dat je vroeger onder het hek door kon kruipen, en nu niet meer.

De hekken zijn door Van Munster herstelt. ''Dit is het mooiste atelier in de openbare ruimte dat je je kunt voorstellen,'' zegt de kunstenaar. Het is een heel grote ruimte, overdekt, en door de hekken kan niemand erbij. ''Normaal moet je in de openbare ruimte met brons werken of zo. Hier kan ik zelfs karton gebruiken als ik wil.''

Van Munster werkt veel in de openbare ruimte. De oase valt in een serie, waarvoor hij een aantal jaren geleden een negen meter hoge boom op het dak van het Stedelijk Museum zette, met een boomhut erin.

Gemakkelijk was deze plek niet. Ruim drie jaar is Van Munster bezig geweest om in 'de gruwelkamer van Bos en Lommer', zoals deze krant de plek ooit bestempelde, aan de slag te mogen. Dagelijks kwam hij erlangs; het viaduct leidt hem naar de stad en naar zijn huis in Geuzenveld. Van Munster nam contact op met Rijkswaterstaat, vanwege de snelweg, en met het stadsdeel. ''Maar dat zijn zwembaden met stroop.''

Toen hij er iemand zag plassen, sprak hij hem aan, omdat hij dacht dat het een graffiti-jongen was die hem kon vertellen hoe hij achter de hekken kon komen. De jongen bleek luchtmetingen te doen voor de GGD; de appartementsblokken aan de stadskant van Bos en Lommer staan bijna òp de ringweg. Toen was Van Munster er bijna.

Geld voor Under Heaven 03 kreeg hij van woningcorporatie Rochdale en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. ''Stadgenoot heeft al toegezegd geld te geven voor het volgende werk.''

Vijf jaar wil Van Munster experimenteren met de plek. Wat hij gaat doen? ''Misschien verschijnt er binnenkort wel een huisje naast de oase, waar af en toe muziek uitkomt.'' (LIEDEWIJ LOORBACH)

www.donleo.org

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden