Fastfoodketens in Ferdinand Bolstraat baren buurt zorgen

De komst van nieuwe fastfoodketens maakt de Ferdinand Bolstraat aantrekkelijk voor toeristen. Een ongewenste ontwikkeling, zegt het platform Bewoners van de Pijp.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het gaat maar om een paar nieuwe winkels, maar ze passen in een ontwikkeling die sommige buurtbewoners grote zorgen baart. De komst van Dunkin' Donuts, ijswinkel Baskin-Robbins en New York Pizza naar de Ferdinand Bolstraat onderstreept dat het toerisme verder oprukt in een buurt die daar niet op zit te wachten, stelt Gertrude van der Ven namens het platform Bewoners van de Pijp.

Diverser aanbod
Van der Ven: "Het gaat me niet om deze ondernemers, maar ook deze winkels zijn gericht op de snelle consumptie. Alles wat er aan winkels bij komt in de buurt, is gericht op de snelle hap, bij voorkeur genuttigd op straat. Wij pleiten als bewonersorganisatie al jaren voor het behoud van de identiteit en de diversiteit van het winkelaanbod. Het lijkt er soms op dat we de strijd aan het verliezen zijn."

Het winkelgebied in de buurt, met de Albert Cuyp als levensader, was tot enkele jaren geleden vooral populair bij buurtbewoners, stadgenoten en dagjesmensen uit het land. Langzaam maar zeker verandert de buurt in een toeristenkwartier.

"Het aanbod past zich aan aan wat de toerist het liefste wil," zegt Van der Ven. "Ik zie met bloedend hart hoe op de markt de verkoper van ambachtelijke stroopwafels moet ploeteren, terwijl even verderop rijen mensen staan te wachten op een wafel met Nutella."

Het platform waarschuwt al jaren voor deze ontwikkeling die naar zij vrezen uiteindelijk leidt tot eenvormigheid en kaalslag.

"Ik kan het de ondernemers niet kwalijk nemen. Zij moeten elke maand de huur betalen, een huur die alleen maar hoger wordt nu de metro is gaan rijden. Er zijn tijdens de werkzaamheden al veel kleine winkeliers failliet gegaan. Maar het internationale toerisme is geen goed verdienmodel, als de buurt als geheel zijn aantrekkingskracht verliest."

Er is meer tegenstand nodig om deze ontwikkeling te stuiten, zegt Van der Ven. "Het pand van Dunkin' Donuts is volgens het bestemmingsplan voorbehouden aan een lunchroom. Door de donuts op een bordje uit te serveren is de fastfoodzaak plotseling een lunchroom. Dat is de manier waarop de bedrijven opereren. Het stadsdeelbestuur zou veel creatiever moeten zoeken naar manieren om hun komst tegen te houden. Dat kan ook met de verlening van allerlei vergunningen."

'Huilie-huilie'
Dat het stadsdeel nu zegt de komst van de fastfoodketens te betreuren, noemt Van der Veen een voorbeeld van 'huilie-huilie'.

"We vragen het stadsdeel al jaren om te komen met een visie voor het gebied. Daarin kun je duidelijk aangeven wat je wel wilt en wat je niet wilt. Die visie is er nooit gekomen. De realiteit is dat het stadsdeelbestuur met name in de vorige periode geen poging heeft willen doen om deze ontwikkeling af te remmen. En nu worden er krokodillentranen vergoten."

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden