Fastfood? Nee, New York Pizza wil 'restaurant' in Ferdinand Bol

New York Pizza wil woensdag bij de bestuursrechter afdwingen dat het voortaan 'restaurant' wordt genoemd, omdat de keten anders geen vergunning krijgt om een vestiging te openen in de Ferdinand Bolstraat.

New York Pizza stapte naar de bestuursrechter om af te dwingen dat het als 'restaurant' wordt aangemerkt. Beeld anp
New York Pizza stapte naar de bestuursrechter om af te dwingen dat het als 'restaurant' wordt aangemerkt.Beeld anp

New York Pizza een restaurant? Stadsdeel Zuid van Amsterdam ziet het helemaal allemaal anders: volgens de ambtenaren valt een filiaal van New York Pizza onder fastfood.

"Wij maken hier onderscheid in horecatypen," zegt Jeff van den Berg van stadsdeel Zuid. "En vooral het feit dat zij slices pizza gaan verkopen, die je lopend op straat meeneemt, maakt dat wij ze in de categorie fastfood hebben ingedeeld. Daarom is de vergunning geweigerd. In het bestemmingsplan is alleen horecatype restaurant toegestaan."

Slices van belang
New York Pizza maakte tevergeefs bezwaar en stapte naar de bestuursrechter om af te dwingen dat het als 'restaurant' wordt aangemerkt. Ook moeten de slices pizza die het wil gaan verkopen, 'etenswaar' worden genoemd.

Voor New York Pizza zijn de slices van groot belang: de nieuwe vestiging ligt niet ver van de plek waar een nieuw metrostation moet komen. Slices pizza verkopen aan reizigers kan veel opleveren.

Tegelijkertijd vinden de nieuwe ondernemers dat ze vanwege het feit dat je bij hen ook kunt zitten en er bestek aanwezig is, ze restaurant genoemd mogen worden.

Tafelbediening
Koninklijke Horeca Nederland wil zich niet echt bemoeien met de zaak. "Het CBS hanteert als definitie van een restaurant: een zaak met tafelbediening waar je een volwaardige maaltijd kan krijgen," zegt een woordvoerder. "Maar ja, daar kun je in het geval van een pizzapunt die voor je neus wordt gezet ook eindeloos over discussiëren."

De zaak dient woensdagmiddag bij de bestuursrechter in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden