Fashion Week Amsterdam: wat moet je doen?

Ambachtelijke lingerie, de perfecte broek, minimalistische mannenmode - de zomereditie van de Amsterdam Fashion Week, die vrijdag begint, heeft veel te bieden. Het Parool tipt zes evenementen.

Racky Westrik
Lichting 2015. Beeld Team Peter Stigter
Lichting 2015.Beeld Team Peter Stigter

Zandgewassen zijde

De Amsterdamse modeweek trapt af met een lang weekeinde Off Schedule-programmering in de A'DAM Toren. In The Loft vind je van vrijdag tot en met zondag de Dynamic Store: de officiële Fashion Week pop-upstore waar ontwerpers zichzelf en hun collecties op een creatieve manier presenteren. Met een scala aan modetalenten: van Lisa Konno met de kleurrijke Afrikaanse prints tot Astrid Elisee met zandgewassen zijden items. Er zijn paneldiscussies (met onder anderen ontwerper Olaf Hussein en presentator Valerio Zeno), mode-installaties en interactieve activiteiten.
Vrijdag 1 juli t/m zondag 3 juli, 14.00-20.00 uur, A'DAM Toren

Een ontwerp van Olaf Hussein. Beeld Carlijn Jacobs
Een ontwerp van Olaf Hussein.Beeld Carlijn Jacobs

Veelbelovend modetalent

Het ontwerptalent van de toekomst wordt gehuldigd tijdens de expositie 10 Jaar Lichting. Lichting is de mode-industrieprijs die sinds 2007 wordt uitgereikt aan het meest veelbelovende afgestudeerde modetalent van Nederland. Elk jaar worden de grootste talenten van de zeven Nederlandse modeacademies gezamenlijk gepresenteerd tijdens een grote catwalkshow. Op de expositie in het Transformatorhuis worden meer dan veertig ontwerpen van Lichtingwinnaars als Nikki Duijst, Sanne Schepers en Marije de Haan tentoongesteld. "Lichting is het debutantenbal van de Nederlandse modewereld," zegt Mariette Hoitink (52), een van de initiatiefnemers van Lichting en curator van de expositie. "Met de expositie vieren we Nederlands designtalent. We laten het beste zien van de meest spraakmakende collecties van de afgelopen tien jaar. Er is in Nederland nog nooit zo'n overzicht te zien geweest. Het is het grootste overview van jong, Nederlands modetalent ooit."
Donderdag 7 juli, 17.00-21.00 uur, Transformatorhuis

Een model gehuld in ontwerp van Sanne Schepers. Beeld Team Peter Stigter
Een model gehuld in ontwerp van Sanne Schepers.Beeld Team Peter Stigter

De weg naar modeblogsucces

Zeg je mode, dan zeg je bloggers. Geen wonder dus dat modewebsite Fashionchick met een bloggercafé komt. Iris Dijkers (A Dash of Fash), Eve Tomaszewski (The Goaldiggersclub), Maureen Powel en Eleonora Wagtendonk (Freckles in Style) nemen vrijdagavond in de A'DAM Toren deel aan een paneldiscussie over mode, bloggen en hun weg naar succes. "Ik ga vooral veel vertellen over mijn stijl, de basis van mijn blog," zegt Iris Dijkers (28). "En over de nieuwste modetrends, hoe je die een plek kunt geven in je garderobe en hoe ik mijn stijl door de jaren heen heb ontwikkeld. En natuurlijk vertel ik over mijn leven als blogger en kunnen mensen me het hemd van het lijf vragen!"
Vrijdag 1 juli, 18.30-19.30 uur, A'DAM Toren

Elegante silhouetten

Anbasja Blanken (29) gaat met haar collectie Ala Blanka op zoek naar de perfecte broek voor krachtige vrouwen. "Ik richt me op één item, waarmee ik mezelf kan onderscheiden," zegt de ontwerpster. Dat klinkt simpel, maar de ontwerpen van Blanken zijn alles behalve basic. Ze maakt gebruik van luxe stoffen en bijzondere materialen, en ontwerpt elegante silhouetten. Sleutelwoorden voor haar collectie zijn schoonheid, sierlijkheid en allure. De naam Ala Blanka koos ze niet toevallig. "Het verwijst naar een witte vogel die je veel ziet op Curaçao. Die symboliseert vrijheid. De broek heeft voor vrouwen veel waarde. Het dragen ervan is een manier waarop we onze vrijheid vieren."
Vrijdag 8 juli, 16.00-16.30 uur, Transformatorhuis

Anbasja Blanken. Beeld Kee&Kee
Anbasja Blanken.Beeld Kee&Kee

Boven- en onderkleding

Ontwerpster Tess van Zalinge (27) bedient volgende week lingeriefans op hun wenken. Ze mixt mode moeiteloos met lingerie met onconventionele materialen en technieken. In haar ontwerpen mengt ze functionaliteit met sensualiteit en zoekt ze de grenzen op tussen boven- en onderkleding. Van Zalinge gebruikt verrassende materialen en technieken en grijpt tegelijkertijd terug op oude ambachten. Ze werkt graag met Nederlandse ambachtslieden en heeft een voorliefde voor folklore. Haar vorige collectie was heel gevarieerd, dus het wordt gegarandeerd een verrassing waarin ze haar modellen de bühne op stuurt.
Zaterdag 9 juli, 20.00-20.30 uur, Transformatorhuis

Minimalistische mannenmode

Maras Rejaän (31) en Sheila Lopes Afonso (30), ontwerpers achter het minimalistische mannenlabel Bound Amsterdam, stonden vorige week nog in Parijs met hun nieuwe collectie Class of 2017. Nu spelen ze een thuiswedstrijd. Wat heeft het designduo dit seizoen voor ons in petto? "Onze ontwerpen in onze derde collectie zijn een stuk cleaner geworden en de kwaliteit is met sprongen vooruit gegaan," zegt Lopes Afonso. De stoffen voor hun creaties komen allemaal uit Italië. "We hebben veel gebruikgemaakt van stoffen met bijzondere structuren," aldus Rejaän. "Omdat onze ontwerpen zo minimalistisch zijn, vinden we het belangrijk om de juiste stoffen te vinden. Daarmee maak je het verschil."
Vrijdag 8 juli, 19.00-19.30 uur, Transformatorhuis

Een kledingstuk van Bound Amsterdam. Beeld Bound Amsterdam
Een kledingstuk van Bound Amsterdam.Beeld Bound Amsterdam

25e editie Amsterdam Fashion Week

Tijdens de elfdaagse zomereditie van de Fashion Week zijn de grote catwalkshows traditiegetrouw op het Westergasterrein. Verspreid over de stad zijn veel vrij toegankelijke 'Off Schedule'-evenementen. Een greep uit het overige aanbod: het Transformatorhuis is de thuishaven van jong talent als Merel van Glabbeek en Juliëtte Heijnen, in Foam worden foto's van Helmut Newton op een bijzondere manier samengevoegd met de creaties van ontwerper David Laport en op de bühnes in de Gashouder zie je ontwerpen van gevestigde namen als Monique Collignon en Spijkers en Spijkers. Aan het eind van de week wordt de nieuwste Elite Modellookwinnares gekroond. De Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam is van 1 tot en met 11 juli. Voor een groot deel van de catwalkshows zijn kaartjes te koop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden