Farage in problemen na overstap Nederlandse europarlementariër

Kopzorgen voor Nigel Farage, het boegbeeld van de anti-Europese UK Independence Party die met ruime voorsprong de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië won. Het Nederlandse Europarlementslid Bas Belder wil niet langer samenwerken in Brussel met UKIP. Daardoor wordt het voor Farage moeilijker om een eurokritische fractie te vormen in het Europees Parlement.

De Britse politicus Nigel Farage van de UK Independence Party. Beeld REUTERS
De Britse politicus Nigel Farage van de UK Independence Party.Beeld REUTERS

Belder, een politicus van de gereformeerde partij SGP, zetelde de voorbije jaren in de Europese fractie van Farage. Voor de verkiezingen ging de partij een lijstverbinding aan met de ChristenUnie. Die combinatie was goed voor twee zetels: één voor de ChristenUnie, één voor de SGP.

Beide Europarlementsleden stond het vrij om een fractie te kiezen. Belder twijfelde of hij zich net als Peter van Dalen van de ChristenUnie zou aansluiten bij de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Maar na gesprekken heeft hij er voldoende vertrouwen in om zich bij deze door Britse en Poolse conservatieven gedomineerde fractie aan te sluiten, aldus het persbericht.

Om een fractie in het Europees Parlement te vormen, zijn minstens 25 verkozenen uit minstens zeven verschillende lidstaten nodig. Farage, die vorige week de komst van zeventien Europarlementsleden van Beppe Grillo's Vijfsterrenbeweging mocht begroeten, zou naar verluidt nog politici uit twee landen tekortkomen voor zijn beoogde Brusselse fractie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden