Update

'Fantastisch' ijs, maar 'grote problemen' in zuidoosten

Een Elfstedentocht zit er nog niet in. In het noordelijke deel van de provincie Friesland is het ijs 'fantastisch'. Maar met name in het zuidoosten, bij Stavoren en Luts, zijn forse problemen. Dat meldde voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden vanochtend tijdens een persconferentie. Lees hier van minuut tot minuut over de Elfstedenkoorts.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

10.30: In Friesland is het deze week voor een groot deel onbewolkt en later kan er een vlokje sneeuw vallen. Het ijs zal hierdoor verder aangroeien. Tegen het weekeinde bereikt Nederland een nieuw Siberisch koufront vanuit het oosten. Overdag vriest het dan gemiddeld 4 graden, in de nachten matig tot streng tussen 7 en 14 graden.

10.25:
Weerman Piet Paulusma heeft in zijn tuin alvast een webcam geïnstalleerd die de ijsconditie van de Bolswardervaart, die deel uit maakt van de Elfstedenroute, registreert.

10.15: Volgens RTL-weerman Reinier van den Berg moeten we echter rekening houden met invallende dooi vanaf komende maandag, twitterde hij. Dat geeft ook een grafiek van buienradar aan.

10.13:
De maximumtemperatuur kan op donderdag en vrijdag oplopen tot rond het vriespunt, maar in het weekeinde zijn minima van -12 tot -14 mogelijk. Daarna is de verwachting onzeker en zou er een overgang kunnen zijn naar minder koud weer.

10.12: Hoewel een Elfstedentocht er voorlopig nog niet inzit, houden de winterse omstandigheden aan. Het KNMI verwacht tot en met zondag overwegend strenge vorst in de nacht, zo blijkt vandaag op de website van het weerinstituut.

10.10: Er lijkt een nieuw koudefront over Nederland te trekken de komende week. Dat is gunstig voor een Elfstedentocht.

10.02:
Erg optimistisch is de Vereniging De Friesche Elfsteden niet. Met de voorspelde vorst van 7 tot 8 graden 's nachts is de ijsgroei minimaal.

10.01: Zondag waren het bestuur en de 22 rayonhoofden voor het eerst sinds 1997 weer bijeen. Woensdag staat een tweede bijeenkomst gepland. Dan worden de vorderingen in met name het zuidwestelijke deel van de provincie besproken.

09.52: Wieling sluit persconferentie af. Conclusie: Nog geen datum, het moet nog meer gaan vriezen. Noordelijk deel route is goed, zuidelijk deel, vooral rond Slotermeer, is zorgelijk. De ijsmeesters en rayonhoofden gaan vandaag naar de zuidwesthoek, omdat daar de grootste problemen liggen.

09.51: Als over de hele route het ijs zo zou zijn als in het noordelijke deel van de provincie, zou de tocht der tochten snel naderbij komen, aldus Wieling. 'Maar zo ver is het nog niet.' Het ijs moet overal minstens 15 centimeter dik zijn en dat is bijna nergens het geval. Op de meren zijn verder nog wakken. 'Op de ene plek is het ijs 10 centimeter, even verderop is het slechts 2 centimeter. Daar kun je dus geen 16.000 mensen overheen sturen.'

09.51: De weersvoorspellingen lijken nog goed, aldus Wieling, maar het is wel de vraag of de kwaliteit van het ijs in het zuidoostelijke deel goed genoeg zal zijn. 'Dat baart ons grote zorgen, daar zijn we nog niet klaar mee. Maar er wordt met man en macht gewerkt', aldus Wieling.

09.50:
Even samenvattend: Een Elfstedentocht zit er nog niet in. In het noordelijke deel van de provincie Friesland is het ijs 'fantastisch'. Maar met name in het zuidoosten, bij Stavoren en Luts, zijn dus forse problemen.

09.46: Wieling: Nog niet overal 15 centimeter, maar we zijn positief gestemd'. De problemen zitten tussen kilometer 44 en 74. 'We hebben het niet over wakken, maar over meerdere kilometers traject', aldus Wieling.

09.42:
Wieling: 'We geven een week van tevoren een melding als er een Elfstedentocht komt. We zetten daar massaal op in.'

09.37: Het ijs op het Slotermeer is slecht, zo slecht dat rayonhoofd Auke Hylkema zaterdag door het ijs zakte. Er wordt gedacht aan een andere route, een zogeheten by-pass, over de Fluessen.

09.37: Wieling: 'Bij Stavoren en Luts zijn er forse problemen. Daar ligt een kwaliteit ijs waar geen mensen over heen kunnen. Als het ijs daar als in het noorden van de provincie was geweest, hadden we nu een ander type conferentie gehad.'

09.36: Het ijs is vooral in het zuidoosten nog niet best, zegt Wieling. Maar hij is positief gestemd dat er een tocht kan komen.

09.35: Wieling: 'Een prachtige winter. Het lijkt er echter op dat we het omdraaien. Eerste de Elfstedentocht en dan de andere toertochten. Maar zo werkt het natuurlijk niet.'

09.32: Een datum voor een volgende Elfstedentocht kan Wieling nog niet geven, zegt hij. Ook geen kanspercentage. 'Het weer bepaalt hoe we verder. De weersvooruitzichten zijn goed.'

09.30:
De persconferentie is begonnen. Voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elfsteden neemt het woord. De media is massaal aanwezig.

09.27:
Ook Ireen Wüst droomt van een Elfstdentocht. De regerend wereldkampioene allround wil graag rijden. Door de tocht in 1997 is ze gaan schaatsen. 's Ochtends zwaaide ze samen met haar grote broer vader Wim uit. 'Ik heb de hele dag voor de TV gezeten. Ik vond het zo geweldig mooi. Ik hoop dat de Tocht der Tochten na het WK komt. Dan ben ik er bij als schaatsster', aldus Wüst op de site van TVM.

09.22:
Volgens Omrop Fryslân is een Elfstedentocht is nog ver weg. Dat blijkt uit een belronde langs een aantal rayonhoofden. Op veel plekken op de route ligt nu nog maar 3 centimter, terwijl 15 centimeter nodig is.

09.16: Vandaag in 1941 was de 7de Elfstedentocht. Die werd gewonnen door Auke Adema uit Franeker.

09.10: Het is nu al bekend dat de rayonhoofden woensdag weer bijeen komen.

09.09: De persconferentie om 09.30 uur is in het WTC Hotel in Leeuwarden.

09.07: Een overzicht alle alle ijsdiktes op de route is HIER te vinden.

09.01:
Bij voorgaande Elfstedentochten was de ijsdikte gemiddeld 18 centimeter.

09.00:
RTL-verslaggever Britta Sanders meldt dat op sommige plekken het ijs nog lang niet dik genoeg is. Vooral het ijs in Sneek is erg dun. Op het Slotermeer ligt nog maar 6 centimeter.

08.58: Voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elfsteden is optimistisch gestemd. 'De kans die er nu is, is er één in 15 jaar. Die moeten we benutten. Er ligt een pak ijs over 200 kilometer, soms heel veel, op andere plekken nog veel te weinig. Maar nu het blijft vriezen, moet de natuur de rest doen', zegt hij in de Telegraaf.

08.53:
Oud-schaatser Ben van der Burg, in 1990 tweede op het WK allround achter de Noor Johann Olav Koss, zegt op tv in Wakker Nederland dat hij verwacht dat de tocht vrijdag wordt verreden.

08.51: Verwacht wordt wel dat het bestuur een overzicht zal geven van de zwakke plekken op het parcours, want die zijn nog talrijk.

08.45: Voor de komende nacht voorspelt het KNMI lokaal zeer strenge vorst, met temperaturen tot onder de min 15 graden. De vorstperiode zou nog zeker tot het komende weekeinde aanhouden, wat de kans op een Elfstedentocht sterk vergroot.

08.37: Vannacht daalde de temperatuur op veel plaatsen in de provincie Friesland tot onder de min 10 graden en was opnieuw sprake van strenge vorst.

08.35: Zondag kwamen het bestuur en de 22 rayonhoofden in Sint Nicolaasga bijeen om de situatie van het Friese ijs te bespreken. Ze inventariseerden de situatie en bespraken de knelpunten.

08.30: In januari 1891 maakte Pim Mulier een schaatstocht langs de elf Friese steden. Hij stond aan de basis van de organisatie van de eerste officiële Elfstedentocht in 1909 en ontwierp het kruisje dat deelnemers krijgen die de tocht volbrengen. Sinds 1909 zijn er maar 15 officiële Elfstedentochten (op schaatsen) gehouden. De laatste was op 4 januari 1997. Komt er in 2012 een vervolg?

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden