Plus

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Warner Brothers moet wat wanhopig zijn geweest na de laatste Harry Potter. Hun meest lucratieve koe gaf opeens geen melk meer. Althans, zo leek het. Gelukkig had J.K. Rowling nog iets aardigs in de kast staan.

Mike Peek
Katherine Waterston en Eddie Redmayne Beeld Jaap Buitendijk
Katherine Waterston en Eddie RedmayneBeeld Jaap Buitendijk

Ze schreef Fantastic Beasts and Where to Find Them als een van de boeken waaruit op Hogwarts onderwezen wordt. Warner vond die 128 pagina's interessant genoeg voor maar liefst vijf films.

In dit eerste deel arriveert de auteur, Newt Scamander (Eddie Redmayne), in het New York van de jaren twintig. Hij is nog niet aan land of zijn koffer vol fabeldieren springt open.

Bestaan van magie
Scamander probeert de toverbeesten snel te vangen. Niet alleen omdat ze de halve stad op stelten zetten, maar vooral omdat ze het bestaan van magie dreigen te verklappen. En de federatie van tovenaars heeft weinig vertrouwen in de verdraagzaamheid van 'normale' mensen. Scamander sluit ondertussen wel vriendschap met Jacob Kowalski (Dan Fogler), die hem toevallig bezig ziet.

Rowling, ze schreef voor het eerst het script, heeft nooit een geheim gemaakt van haar politieke standpunten. Fantastic Beasts laat zich bekijken als een pamflet over het gevaar van xenofobie, al is ze gelukkig spaarzaam met gewichtige dialogen.

David Yates regisseerde ook de laatste vier Harry Potters. Hij behoudt het gevoel van die franchise, maar maakt wel optimaal gebruik van het nieuwe decor. Zijn industriële New York doet niet onder voor dat van Sergio Leone in Once upon a time in America.

Magische koffertje
Scamanders magische koffertje is bovendien een fantastische prop. Er komen niet alleen bizarre beesten uit, hij fungeert ook als portaal naar andere plekken. Tegelijk past het stoffige uiterlijk perfect bij de steampunkachtige sfeer.

Toch komt Fantastic beasts pas laat tot leven. Dat ligt niet aan Redmayne, wiens klungelige rol de film juist wat broodnodige charme bezorgt. Het zijn de andere acteurs die zijn feestje verpesten. Vooral Colin Farrell zet een volstrekt ongeïnspireerde slechterik neer.

Episodische start
Rowling gaat zelf ook niet vrijuit. In eenpoging het bescheiden bronmateriaal op te blazen tot een heuse saga, introduceert ze heel veel verschillende verhaallijnen. Die krijgen in volgende delen vast meer inhoud, maar zorgen voor een episodische start. De film volgt daarnaast behoorlijk uitgesleten paden. Met een beetje kwade wil zou je dit X-Men voor een jonger publiek kunnen noemen.

In tegenstelling tot X-Men en veel andere blockbusters legt Rowling de nadruk echter niet alleen op destructie. De ongetwijfeld peperdure special effects laten óók zien hoe de tovenaars hun rommel opruimen en de stad in zijn voormalige glorie herstellen. Dat is natuurlijk eigenbelang, ze willen immers niet ontdekt worden, maar het zorgt wel voor erg fraaie en originele beelden.

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Regie David Yates
Met Eddie Redmayne, Dan Fogler, Colin Farrell, Katherine Waterston
Te zien in Filmhallen, Cinema Amstelveen, Arena, City, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden