Linksbuiten

Fans van de historie van Ajax kunnen nu nergens terecht

Jop van Kempen
Jop van Kempen Beeld Het Parool
Jop van KempenBeeld Het Parool

De laatste voetbalschoenen van Piet Keizer hebben paarse streepjes. Ze zijn veertig jaar oud, maar ook toen zat kleur op kicksen. Alleen niet zo veel als nu. De paarse streepjes (Adidas) zijn heel klein.
De schoenen van Keizer staan in een archiefkast in de Arena. In dezelfde kast zag ik een beeld van een wolf, een cadeau van Fiorentina. Ook kampioensschalen en de beker voor het winnen van de Champions League in 1995 stonden er.

Het is niet de beste plek voor pronkstukken, beaamt Carel Berenschot. 'De coördinator erfgoed' is met medewerkers bezig alle historische voorwerpen 'in de computer te kloppen', zoals hij het digitaliseren noemt. 'Jack Spijkerman houdt zich als vrijwilliger bezig met alle wedstrijdvaantjes. De cabaretier, ja.' Spijkerman is al jaren lid van Ajax.

Ajax had ooit een museum. In de Arena, boven de fanshop, kon je het schriftje bewonderen waarin Marco van Basten zijn schijnbewegingen noteerde. Maar om de concurrentie met Decathlon aan te gaan werd de fanshop groter en werd het museum dus kleiner. Vervolgens doken de belangrijkste erfstukken op in de Ajax Experience, op het Rembrandtplein. Dat project strandde echter. Fans van de historie van Ajax kunnen nu nergens terecht, maar er is hoop.

De bestuursleden Ronald Pieloor en Jan Buskermolen hebben zich op het erfgoed gestort en gezien de aanstelling van een coördinator erfgoed worden zaken serieus aangepakt. 381 van de tweeduizend voorwerpen zijn gearchiveerd, honderdduizend foto's zijn gedigitaliseerd en er wordt gewerkt aan oral history: oud-spelers die verhalen vertellen.

Ajax onderzoekt of de zolder van de fanshop opnieuw een museum kan worden. De commerciële afdeling wil dat ook graag gebruiken voor etentjes met klanten. Rondleidingen in de Arena zouden bij de laatste kicksen van Keizer kunnen eindigen.

Dick Sintenie en Jop van Kempen zijn de Ajaxverslaggevers van Het Parool. Zij schrijven om beurten deze column, die op woensdagochtend verschijnt.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden