Fans kunnen graf Oscar Wilde niet langer kussen

Al meer dan tien jaar reizen fans van Oscar Wilde gewapend met een lippenstift af naar de Parijse begraafplaats Père-Lachaise. Ze komen met maar één doel: de afdruk van een kus in roze of rood achterlaten op de crème-kleurige stenen van het graf van de Ierse schrijver.

Redactie
null Beeld getty
Beeld getty

Maar sinds gisteren, de 111de sterfdag van Wilde, is het voor fans onmogelijk om het graf nog te kussen. Er is namelijk een glazen scherm rondom het graf geplaatst waardoor de 'grafkussers' op een armlengte afstand moeten blijven.

De nieuwe look van het graf werd onthuld na een grondige renovatie en poetsbeurt. Om te voorkomen dat de conditie van de steen waaruit het graf bestaat verslechtert, is een glazen behuizing om het gesteente geplaatst.

'Als ze de steen gewoon zonder lipstick zouden kussen, hadden we dit niet hoeven doen', zegt Wilde's kleinzoon Merlin Holland tegen de aanwezige pers bij de onthulling van het gerenoveerde graf.

'Hij zou dit niet waarderen'
Acteur Rupert Everett, ook aanwezig bij de ceremonie, speelt binnenkort de rol van Wilde in een nog te verschijnen film. 'Ik denk dat Oscar Wilde blij zou zijn met de aandacht die hij nog steeds van zijn fans krijgt. Maar ik denk niet dat hij de mondafdrukken op zijn graf zou waarderen. Hij was een perfectionist. Hij hield van perfecte kleren en perfecte huizen. Ik denk dat hij een mooi en schoon graf zou willen', aldus Everett.

Historisch monument
Wilde's graf werd voor het laatst gerenoveerd in 1990. Het was toen voorzien van graffiti. Afstammelingen van de schrijver lieten het graf vervolgens op een lijst van historische monumenten zetten, in de hoop dat dat vandalisme zou ontmoedigen. De graffiti stopte inderdaad, maar daarna begon het kussen.

Ambtenaren van de begraafplaats en familieleden van Wilde hopen met de glazen behuizing het graf nu spik en span te houden.

Toeristische attractie
Op de Parijse begraafplaats Père-Lachaise liggen tal van bekende mensen begraven. Het is naast een laatste rustplaats voor de doden dan ook een belangrijke toeristische attractie voor de stad. Onder andere Edith Piaf, Marcel Proust, Jim Morrison, Karel Appel, Frédéric Chopin en Gertrude Stein liggen er begraven.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
Merlin Holland, de kleinzoon van Wilde. Beeld getty
Merlin Holland, de kleinzoon van Wilde.Beeld getty
Het graf van Oscar Wilde voor de renovatie. © Simone Lautenbach Beeld
Het graf van Oscar Wilde voor de renovatie. © Simone Lautenbach
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden