Plusreportage

Fans eren Hazes in Paradiso: 'Meezingen, dan hoort hij jullie boven'

De enige dans die het publiek in Paradiso vanavond kent is de polonaise. Dit is geen avond voor danspasjes met je vrienden. Of even gezellig bijpraten. Het is een avond voor de armen in de lucht en om de schouders. Een avond waarbij elke uithaal met dezelfde passie wordt ingezet.

Vjèze Fur, zanger van de Jeugd van Tegenwoordig, is ook Hazesfan.Beeld Dingema Mol

Als één van de eersten binnen weten Lenie Heemskerk (58) en Jacqueline van der Boon (55) een gratis Hazesshirt te bemachtigen. "Maar als het niet gratis was geweest, had ik hem gekocht," zegt Van der Boon. Zij en haar vriendin zijn met de trein vanuit Aalsmeer gekomen. "Vroeger heb ik hem nog zien optreden in de kroeg in Leiden. Toen was hij nog helemaal niet beroemd. Maar vanaf dat moment ben ik fan gebleven."

De dames, die elkaar van het werk als buschauffeur kennen, hebben een goed tafeltje aan de zijkant weten te bemachtigen. Ze kijken recht op het podium waar een rij grachtenpanden het Amsterdamse decor vormt. Daarvoor een fiets, wat straatlantaarns en dj Willy Party die de eerste liedjes van Hazes heeft ingezet.

Dubbel
"Ik heb werkelijk al zijn cd's," zegt Heemskerk. "En de verzamelboxen." Dat ze veel liedjes dan dubbel heeft, maakt haar niet uit. De viering van de verjaardag van Hazes is een ­terugkerend fenomeen. Maar dit jaar is het feest, vanwege zijn 65ste verjaardag, van de ­Chicago Social Club naar Paradiso verhuisd. En vol is het. Jonge meiden met grote schalen wringen zich door de massa heen en bieden het publiek kaas, worst en bitterballen aan. Er zijn hipsterbaarden en gouden tanden. Mantelpakjes en tijgerprints. Maar de teksten, die kent iedereen.

"Waar zijn alle Hazesfans?" is de retorische vraag van dochter Roxeanne Hazes wanneer ze het podium opkomt. Met roze haar en in een kanten jurk zingt ze de liedjes van haar vader. Kleine Jongen is haar absolute favoriet. "Deze zing ik voor jou papa," zegt ze tegen de man die in 2004 overleed. "Allemaal meezingen. Zodat hij jullie boven hoort." Op het grote beeldscherm boven het podium spelen filmpjes van de zanger. Net alsof hij een beetje met zijn dochter meezingt.

Accent
Ook Vjèze Fur, zanger van De Jeugd van Tegenwoordig, blijkt Hazesfan. In een overhemd dat Hazes zelf niet zou misstaan, en met een dik Amsterdams accent waagt de rapper zich aan het Nederlandse levenslied. Dat de microfoon piept en de piano bijna niet te horen is maakt niet uit.
"Je kunt net zo goed een cd opzetten," zegt Laurys Bennink (23). "Voor het publiek is het hetzelfde. Zolang die herkenbaarheid er maar is. Iedereen in Nederland kan dit meezingen, dat is wat het zo bijzonder maakt." De bestuurskundestudent is met zijn broertje uit de Betuwe gekomen voor de Hazesavond. "We doen nooit iets samen," zegt hij, "behalve Hazes en De Toppers."

De optredens van Roxeanne en Vjèze Fur kunnen bij elkaar niet langer dan dertig minuten hebben geduurd. De rest is aan de dj. Maar ook Björn Hase (27) en zijn vrienden kunnen zich er niet druk om maken. "Wij zijn hier om te zingen. We kennen elkaar van de basisschool hier in Amsterdam en zijn met Hazes opgegroeid. Op elke verjaardag spelen we wel twee of drie nummers. Dus ik ken inmiddels alle teksten wel."

De Vlieger
De tweede keer dat De vlieger voorbijkomt, lijkt een groepje vriendinnen even te twijfelen. "Deze hebben we toch al gehad," schreeuwt de één in het oor van de ander. Die haalt haar schouders op. "Ach, het blijft toch prachtig?"

En ze heffen nog één keer het glas op Hazes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden