Fandy A.: elke dag 16 valse belastingaangiftes

Bij de Belastingdienst begonnen twee maanden geleden, na een tip, de alarmbellen te rinkelen. Foto ANP Beeld
Bij de Belastingdienst begonnen twee maanden geleden, na een tip, de alarmbellen te rinkelen. Foto ANP

AMSTERDAM - Zesduizend klanten van een onooglijk belastingkantoortje in de Amsterdamse Soendastraat krijgen dezer dagen slecht nieuws in een blauwe envelop. Ze zullen een belangrijk deel van hun voorlopige teruggaaf 2008 moeten terugbetalen. En als het tegenzit, komt daar honderd procent boete bovenop.

De Fiod-ECD heeft een sterk vermoeden dat de meeste geadresseerden, in overgrote meerderheid Irakezen, teleurgesteld zullen zijn, maar niet van hun stoel zullen vallen. Ze gingen niet voor niets naar hun mannetje in de Soendastraat - als je érgens een behoorlijke teruggaaf kon regelen, was het daar wel.

Dat hij, ook als je geen eigen huis had, hypotheekrente opvoerde op het VT-formulier, leek vooral een goeie vondst te zijn. Daar zou de fiscus toch niet achter komen? Bij de Belastingdienst begonnen twee maanden geleden, na een tip, de alarmbellen te rinkelen. Een groot aantal VT-formulieren werd nader onderzocht en zo kon worden vastgesteld dat ze van één en dezelfde computer waren verzonden: die van de 55-jarige Fandy A., vanuit zijn belastingadvieskantoortje 'Kasjmier' in de Soendastraat.

Vorige week dinsdag werd hij aangehouden en inmiddels is zijn voorarrest met negentig dagen verlengd. Alle aanvragen voorlopige teruggaaf van zijn hand die bij de fiscus nog in behandeling waren, zijn terzijde geschoven en worden nader onderzocht.

De zesduizend VT-formulieren waarop het onderzoek van de Fiod- ECD zich nu richt, zijn ruwweg in 2007 ingediend. Als Fandy er een zevendaagse werkweek op nahield, verwerkte hij zestien aanvragen per dag. Het lijkt niet waarschijnlijk dat hij de operatie in zijn eentje heeft uitgevoerd, tenzij de aanvragen allemaal al keurig in zijn computer zaten. De Fiod-ECD gist naar wat het hem heeft opgeleverd. De opsporingsdienst gaat ervan uit dat hij per aanvraag ongeveer honderd euro in rekening bracht, contant te voldoen.

De door de fiscus te veel betaalde teruggaven lopen uiteen van vijfhonderd tot in een enkel geval achttienduizend euro. Een goed ingevoerde bron zegt dat Fandy veertig procent van de verwachte teruggaaf in rekening bracht. Dat zou inhouden dat hij zwarte inkomsten van tussen de één en twee miljoen euro heeft opgestreken, alleen al over het frauduleuze deel van de aanvragen.

In de Soendastraat wordt dat niet zichtbaar; het kantoortje gaat schuil achter een provisorisch naambordje en het 06-nummer levert de laatste dagen uitsluitend een voicemail van Fandy op. Het is een armetierig stukje Amsterdam, waar de buren er de voorkeur aan geven te zwijgen: ''Voordat je het weet is hij weer vrij.'' De Fiod-ECD richt zich natuurlijk ook op het achterhalen van Fandy's inkomsten. De teamleider van het onderzoek verklaarde eerder deze week in het AD: ''We weten nog niet waar hij dat geld heeft ondergebracht, maar ik heb goede hoop dat we het zullen terugvinden. Zelfs als het in het buitenland staat.'' (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden