Fan's Kitchen

Net een kinderfeestje

Het eten is heel redelijk bij Chinees restaurant Fan's Kitchen, maar te vaak is er sprake van overvloed. In de combinatie van ingrediënten, of in een kitscherige presentatie.

De zaak op de Overtoom ziet er verzorgd uit, gecapitonneerde stoelen, bankjes, kunstige kleurige werkjes aan de witte muur, de rest is paars en zwart. Er klinkt traditionele Chinese muziek, afgewisseld door iets als Beethoven.

We worden meteen herkend en moeten dus wel uitkijken of we niet te veel in de watten worden gelegd, want we willen graag een objectieve weergave van de kwaliteit van een zaak geven. Dat geldt altijd.

Het is rustig; pas veel later wordt nog een tafeltje gevuld, dus we krijgen alle aandacht.

We beginnen met de Dim Sum Mix (€12,50) - we zijn met zijn drieën en alles is in tweeën, dus dat scherpe mes dat we bij ons hebben, komt goed van pas. Ik som alles even op: de bekende dimsums siu mai, ha kau, gyoza, crispy sui kau (wat neerkomt op een pangsit), een loempiaatje gevuld met kippenvlees, waterkastanje en truffel (eigenlijk een soort ragout of wat we vroeger een rissole noemden), in paneer gefrituurde grote garnalen met wasabisaus en apart kimchi, chili en vissaus. Alles heel behoorlijk en als mix een soort fusion.

Om de Japanse invloed te kunnen bekijken, bestellen we een portie Fan's sushi maki, een in vieren gesneden gepaneerde en gefrituurde maki-rol, gevuld met - hou je vast- zalm, tonijn, paling, krabstick, zeewier en chilipeper (vier voor €8,50, acht voor €16). De bedoeling is waarschijnlijk met die overvloed aan ingrediënten iets indrukwekkends met een idee van luxe te creëren, maar het resultaat is dat het een mengelmoesje is geworden waarin niets meer een eigen smaak heeft. Een kakofonie van vis, zeg maar.

We vervolgen met drie soepen: een Siu kau soep, flink gevuld met goede dumplings (€5,50), een Beef soup met plakjes ribeye (€7,50), goede bouillon, goed vlees, en ten slotte de wat gebonden Hot sour soup, gevuld met kip en groente en redelijk pittig (€5,50). Alle drie heel behoorlijke soepen.

Als hoofdgerechten bestellen we ten eerste de vis van de dag: een makreel, die compleet, maar in mooie stukken van de graat geserveerd wordt, neergevlijd op kunstig omgekrulde staartdelen, als een gondel op de schaal, met een pittige saus en wat groenten (dagprijs €16,50). Zoals we vaker doen, gaat wat overblijft mee naar huis (een gewoonte waar sommigen zich voor schamen, maar het is niet alleen zuinig, maar ook nog duurzaam). Ook het vleesgerecht kan deels mee naar huis: Sichuan beef, medaillons van ossenhaas in pittige saus (€22,50).

En dan is er, voor het evenwicht, een kipgerecht: Five spices chicken, bestaande uit wat we goujons noemen: stroken kip, gepaneerd en gebakken of gefrituurd (een goujon is eigenlijk een reep tongfilet, geserveerd als een grondel, een klein visje.) Met de vijf specerijen is niet te wild omgegaan: een aangenaam gerecht (€15,50). We bestellen er apart mihoen bij, een goed verzorgd en gevuld glasnoedelgerecht (€2,50).

Voor de nodige verfrissing is er ook een zeewiersalade, bedoeld als bijgerecht bij de hoofdgerechten, maar geserveerd als voorgerecht (€5,75). Die salades hier komen vaak met wat ze noemen 'vruchtendressing'. Het stoort niet zo erg als we vrezen.

Al met al een redelijk niveau, zelfs al is wel veel aandacht besteed aan de presentatie. Dat mag, als het klopt.

De desserts geven een heel ander verhaal: die worden opgediend op een langwerpige schaal, zo ongeveer als een wit geglazuurde dakpan, en het ziet eruit als een overcompleet kinderfeestje. Net als bij de rare overgevulde maki zie je hier door de bomen het bos niet meer. De Yukimi is een hard flensje, omgeklapt rond een bolletje ijs, waar brandende Grand Marnier over wordt uitgegoten. Er ligt van alles bij en zelfs de tiener in ons gezelschap vindt het wat merkwaardig (€8). De cheesecake is al even uitbundig versierd (€8) en dan is er de brownie, die nauwelijks terug te vinden is in dit oerwoud (€7,50). Ik nee

m aan dat er gasten zijn die dit soort culinaire superkitsch op prijs stellen, maar gastronomisch gezien is dit vreselijk.

We drinken sake en kunnen kiezen tussen een kruikje warme of gekoelde met prik. Gelukkig kunnen ze het kruikje koud houden en zo krijgen we een redelijke sake (€6).

Al met al is dit een redelijk Chinees restaurant waar ze met de tijd willen meegaan door met andere Aziatische keukens te fusioneren, waarbij ze de basisprincipes - eenvoud is kenmerk van het ware - wat uit het oog verliezen.

8-

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden