Famous Popstars in Amsterdam: het zware feest van de jaren '70

Jimi Hendrix op de Leidsekade en Michael Jackson op de Lauriergracht: deze en andere foto's zijn voor het eerst verzameld in de expositie 'Claude Vanheye - Famous Popstars in Amsterdam'. De tentoonstelling is vanaf vrijdag 7 september te bewonderen in het Amsterdam Museum, maar werd donderdag al onofficieel geopend, waarbij dé grote ster van de avond voor deze ene keer zelf voor de camera stond: topfotograaf Claude Vanheye.

Nowelle Barnhoorn
Tom Waits in de Hazenstraat, 1977. Beeld Claude Vanheye
Tom Waits in de Hazenstraat, 1977.Beeld Claude Vanheye

Hoewel de opkomst bij de opening groot is, is Claude zelf moeilijk te missen in de mensenmassa. Uitgelaten rent hij rond, knuffels en uitgelaten begroetingen uitdelend en met steeds een fotograaf of cameraman achter zich aan. Voor mening fotograaf staat hij stil om zijn armen te spreiden en zijn zonnebril - een groot goudomrand exemplaar - even op te zetten. 'Iedereen is er!' roept hij meermalen verheugd uit.

Verbouwd
Claude heeft zelf een flinke vinger in de pap gehad bij het bepalen van de collectie en de verbouwing van de twee expositiezalen, vertelt directeur van het Amsterdam Museum, Paul Spies. Het oorspronkelijke plan was om met 40 foto's te beginnen, 'the best of' van wereldsterren in de Nederlandse hoofdstad, maar op aandringen van de fotograaf werden het 120 foto's. Voor deze selectie kon worden gemaakt moesten eerst 600 foto's worden geretoucheerd en bewerkt, een megaklus.

Misschien wel het bekendst of anders in ieder geval het meest in het oog springend, zijn de foto's die Claude maakte omstreeks de jaren '70. Hij gold toen als de jongste succesvolle Nederlandse fotograaf en hij werd gezien als toonaangevend in de internationale popscene. Met studio's in Amsterdam en Hollywood, 'Clouds Studios', kreeg hij talloze beroemdheden voor zijn lens, maar ook in de straten van Amsterdam fotografeerde hij de een na de andere celebrity. Over die tijd verzucht Claude tijdens zijn speech: 'De jaren '70 waren een feest, maar wel een zwaar feest. Je ging van de kroeg naar je werk.'

Te gekke muziek en veel eten
Bij Claude in de studio ging het er altijd zeer ontspannen aan toe. De fotograaf kwam op die manier al snel op vertrouwelijke voet met de grootste sterren en raakte daardoor in veel gevallen met ze bevriend. Zijn rechterhand uit die tijd, Patricia Steur, kan vertellen: 'Claude maakt er wat van, hij leefde zich helemaal uit. Er was altijd een sfeertje in de studio, er was te gekke muziek en tafels vol eten.'

Het was zelfs zo relaxt dat mening beroemdheid bleef hangen en, indien nodig, een vlucht afzegde of overbodig personeel wegstuurde om een fotosessie af te ronden. Zo was er de bekende sessie met Kate Bush, in 1979. Het was de bedoeling dat zij een half uurtje zou blijven voor een simpel portretje, maar ze had het zo naar haar zin dat ze haar entourage naar huis stuurde en zes uur lang bleef plakken voor de perfecte foto. Decorstukken: een (nep)dolfijn en een opgezette krokodil met een halsband waarmee ze door een garage paradeerde. Ook Bryan Ferry en Roxy Music bleven vier uren langer dan gepland in de studio, waardoor interviews met journalisten afgebeld moesten worden.

Boksschool
Het enthousiasme sloeg in zoverre over op de beroemdheden dat ze samen met Claude op pad wilden, waardoor ze samen tot het ideale eindproduct kwamen. Voorbeelden van zulke portretten zijn die van Tom Waits, die op Koninginnedag per se in de drukke Hazenstraat gefotografeerd wilde worden en Iggy Pop ging voor zijn foto mee naar een oude boksschool aan de Albert Cuypmarkt.

In het werk van Claude is altijd duidelijk te zien dat hij het voor elkaar krijgt de mens áchter de popster vast te leggen, zo luidt het oordeel van critici. Een mooi voorbeeld daarvan is de sessie van John Lennon met Yoko Ono. Claude slaagde er destijds in om Lennon zónder bril vast te leggen. En ook dat kenmerkende shot is te bewonderen in het Amsterdam Museum.

7 september t/m 4 november 2012: Claude Vanheye - Famous Popstars in Amsterdam. Adres: Amsterdam Museum, Kalverstraat 92. Dagelijks open: 10.00 - 17.00 uur.

null Beeld Claude Vanheye
Beeld Claude Vanheye
Claude Vanheye. Beeld ANP
Claude Vanheye.Beeld ANP
Claude Vanheye wijst naar een foto met John Lennon en Yoko Ono, waar hijzelf ook op staat. Archieffoto. Beeld ANP
Claude Vanheye wijst naar een foto met John Lennon en Yoko Ono, waar hijzelf ook op staat. Archieffoto.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden