Plus

'Famke Louise is het symbool van deze generatie'

Krap een jaar geleden was ze daar ineens: vlogger en rapper Famke Louise (19). Ze groeide uit tot een ­fenomeen in de hedendaagse popcultuur en is gevolgd voor een vierdelige docuserie.

Documen­tairemaker Elza Jo Tratlehner over Famke Louise: 'Ze roept gewoon heel heftige reacties op' Beeld Elza Jo
Documen­tairemaker Elza Jo Tratlehner over Famke Louise: 'Ze roept gewoon heel heftige reacties op'Beeld Elza Jo

'Ik hoop dat ze wordt aangereden door een bus.' 'Wie heeft nog meer terminale oorkanker gekregen?' 'Famke, pleeg zelfmoord.' Het is een greep uit de reacties die Famke Meijer, beter bekend als Famke (zeg Femke) Louise, kreeg op Twitter.

Ze vertelt er gelaten over in de vierdelige serie die Elza Jo Tratlehner over haar maakte en die vanaf zondag te zien is op Videoland.

Op me monnie
Zo'n tweeënhalf jaar geleden begon Famke Louise video's te maken voor YouTube. Ze kreeg er veel volgers mee, maar schopte het nog niet tot landelijke bekendheid.

Haar leven veranderde compleet toen ze vorig jaar november het nummer Op Me Monnie uitbracht. In de clip rapt en zingt ze in een toko, gehuld in een paars badpak en hotpants, en kiepert ze flessen Fernandes op de grond.

De muziek van Famke Louise bleek een snaar te raken; het nummer is inmiddels ruim 20 miljoen keer beluisterd op YouTube en via Spotify. Ze maakte hits met de populairste Nederlandse rappers van dit moment, zoals Bizzey, Bokoesam en Ronnie Flex.

Een succesverhaal, zou je zeggen, ware het niet dat Famke Louise zo'n beetje heel jong Nederland wist te verdelen. Want wie haar nummers niet graag draaide, had ook meteen een hartgrondige hekel aan haar.

Dan werd haar ook nog culturele toe-eigening verweten, vanwege haar braids, kledingstijl en taalgebruik ("Misschien koop ik wel een jacka met bontkraag," rapt ze in Vroom).

"Je was voor of tegen Famke Louise. Net Ajax-Feyenoord," zegt documentairemaker Elza Jo Tratlehner (37). Ze kan er niet precies de vinger op leggen waarom. "Ze roept gewoon heel heftige reacties op - vanwege jaloezie, of omdat mensen er niet achter komen of Famke authentiek is of niet."

Jolene
Begin dit jaar kwam Tratlehners eerste film uit, Jolene, over het krank­zinnige leven van Jolene Niedick: ­psychologiestudent, moeder van twee, lid van de F-side, barvrouw in een stripclub op de Wallen én stiefdochter van de voor misbruik veroordeelde verslavingsdeskundige Keith ­Bakker.

"Vrienden wezen me daarna meerdere keren op Famke Louise als nieuw onderwerp. Ik had nog nooit van haar gehoord, en wilde eigenlijk even pauze. Ik heb bijna vier jaar over Jolene gedaan. Dat verhaal was zo sterk, het maken was als een eerste pilletje."

"Iets nieuws kon toch nooit zo bijzonder zijn? Maar toen na mijn vrienden ook Videoland over Famke Louise begon, ben ik ervoor gegaan."

Trathlener volgde Famke Louise afgelopen zomer en legde vast hoe ze van optreden naar optreden trok, en worstelde met de plotselinge dood van haar vader en haar verbroken relatie.

Famke Louise heeft met haar 19 jaar misschien een stuk minder levens­ervaring dan Jolene Niedick, toch is haar verhaal volgens Tratlehner een documentaire van in totaal twee uur waard. Juist voor degenen die niet goed weten wat de jeugd tegenwoordig allemaal uitvoert.

"Famke Louise is het symbool van deze generatie. Ze is de hele dag door met sociale media bezig, en weet zo goed wat ze moet doen om succes te behalen of reacties uit te lokken. Daardoor ontstaat ook een rare parallelle wereld waarin het online personage Famke Louise ver af komt te staan van Famke zelf. Ik vind het heel interessant hoe ze daarmee omgaat."

Famke Louise van Elza Jo Tratlehner is vanaf zondag 4/11 te zien op Videoland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden