Familiesmederij Meister & Zonen kan blijven in Bellamystraat

Er is hoop voor de 105 jaar oude familiesmederij Meister & Zonen in de Bellamystraat. Smid Bert Meister (59) kan een ander pand in de straat betrekken als hij aan strenge voorwaarden voldoet.

Liza van Lonkhuyzen
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

'Het stadsdeel en iedereen die ik spreek is van mening dat ik in de straat mag blijven,' zegt Meister. Een maand geleden maakte hij bekend dat hij zijn pand uit moet. Zijn twee partners zijn vertrokken en de werkplaats is hun gezamenlijke kapitaal. Idealiter zou hij ze uitkopen, maar dat lukt hem niet. De Bellamystraat kwam in opstand tegen Meisters mogelijke vertrek.

Omdat smederijen en andere milieubelastende bedrijven in de buurt van woonhuizen tegenwoordig geen vergunning meer krijgen, kon hij geen ander, leegstaand, pand in de straat betrekken. Na media-aandacht schoten onder anderen stadsdeelvoorzitter van West, Gerolf Bouwmeester (D66), en VVD-raadslid Marja Ruigrok te hulp. De naam van De Hallen viel als nieuwe locatie, maar dat was voor de buurt en Meister te ver weg.

Maandag kreeg de smid goed nieuws van het stadsdeel. 'West ziet het zitten dat ik de achterbouw, een soort garage, van het pand dat ik al op het oog had betrek om te smeden en te slijpen. Aan de voorkant kan ik werkzaamheden uitvoeren die geen overlast veroorzaken. Die ruimte kan ik ook gebruiken om te exposeren.'

Hij moet nog wel met een dichtgetimmerd plan komen dat aan strenge voorwaarden voldoet. 'Mocht het ombouwen van het pand niet te betalen zijn, dan ga ik mij nog eens achter de oren krabben. Maar voorlopig ben ik heel blij met deze kans.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden