Familieruzie lijkt beslecht: 'Mandela's kinderen herbegraven in Qunu'

De twist om de laatste rustplaats van Nelson Mandela krijgt een nieuwe wending. Op verzoek van zijn dochter Makaziwe worden de stoffelijke resten van zijn drie overleden kinderen opgegraven en opnieuw bijgezet in het familiegraf in Qunu. De verhuizing maakt mogelijk een einde aan de onenigheid in de Mandelafamile en maakt de weg vrij voor een begrafenis van Mandela in Qunu.

Een jonge herder in Qunu, het dorp waar Nelson Mandela opgroeide. Beeld ANP
Een jonge herder in Qunu, het dorp waar Nelson Mandela opgroeide.Beeld ANP

De stamoudste van het dorp zei in een interview met het Zuid-Afrikaanse City Press te zijn benaderd door Makaziwe, de dochter van Mandela. Makaziwe verzocht het stamhoofd om drie overleden kinderen van Mandela terug te halen uit Mvezo en opnieuw te begraven in het familiegraf in Qunu. De kinderen waren in 2011 door kleinzoon Mandla Mandela zonder toestemming uit het familiegraf in Qunu verwijderd en herbegraven in Mvezo, de geboorteplaats van Nelson Mandela.

De familie van de ernstig zieke Mandela twist al enige tijd over de laatste rustplaats van de voormalige president. Familieoverleg op dinsdag leidde tot hevige meningsverschillen. Kleinzoon Mandla pleit ervoor dat de Zuid-Afrikaanse held wordt begraven bij zijn kinderen in zijn geboorteplaats. Dochter Makaziwe hoopt op een bijzetting in het familiegraf in Qunu, de plaats vlakbij Mvezo waar Mandela zijn jeugd doorbracht en later een huis bouwde.

Volgens het stamhoofd van Qunu, Nkosikazi Balizulu, heeft Mandela sterke banden met het dorp en zou hij daar willen worden begraven. 'Mandla informeerde niemand toen hij de lichamen opgroef en volgde daarbij niet de juiste tradities. Madiba (Nelson Mandela's koosnaam, red.) heeft nooit gezegd dat hij een graf wilde in Mvezo.'

Drie van de vier kinderen die Mandela had met zijn eerste vrouw Evelyn Ntoko Mase kwamen vroeg te overlijden. De eerste zoon Thembekile overleed in een auto-ongeluk op 23-jarige leeftijd, het tweede kind, dochter Makaziwe, overleed als baby, de tweede zoon Makgatho stierf aan aids op 54-jarige leeftijd. Het vierde en laatste kind, Makaziwe, geboren in 1953, werd vernoemd naar haar overleden zus.

Mandla Mandela, kleinzoon van Nelson Mandela, is een zoon van de overleden Makgatho en dus een neef van Makaziwe. Mandla is omstreden in de Mandela-familie. Hij zou geld hopen te verdienen aan het bedevaartsoord dat het graf van Mandela in Mvezo zou worden. Mandla is als hoofd van de Thembu-clan beheerder van het landgoed van de Mandela's in Mvezo. Mandla gaf geen reactie aan City Press.

Tante Makaziwe lijkt dankzij de toestemming van de stamoudste van Qunu aan het langste eind te trekken. De kwestie verdient geen schoonheidsprijs, maar een graf in Qunu, samen met zijn kinderen, strookt het meeste met wat Mandela zou willen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden