Familiebedrijf Turkse premier lijdt zware verliezen in Almere

Het familiebedrijf van de Turkse premier Binali Yildirim heeft in Almere de afgelopen jaren zware verliezen geleden. Dit blijkt uit onderzoek van Het Parool.

Rasit Elibol en Bas Soetenhorst
Erkam Yildirim (midden) tijdens zijn eigen huwelijk Beeld Het Parool
Erkam Yildirim (midden) tijdens zijn eigen huwelijkBeeld Het Parool

Erkam Yildirim, zoon van de AKP-premier, heeft een onroerendgoedbedrijf in Almere. Op hetzelfde adres zit Zealand Shipping, volgens de website de eerste internationale vrachtrederij van Flevoland, waarvan Erkam Yildirim aanvankelijk de enige aandeelhouder was.

Tussen 2012 en 2015 heeft Zealand Shipping meer dan 8 miljoen euro verlies gemaakt. Eind 2014 bedroeg de schuldenlast meer dan 100 miljoen. Onenigheid over de risico's rond grote leningen zou een rol hebben gespeeld bij het recente vertrek van Zealanddirecteur Yusuf Efe. Efe wil geen commentaar geven. Yildirim en de nieuwe directeur van Zealand reageerden de afgelopen dagen niet op vragen.

Voortbestaan
Volgens een ingewijde maken medewerkers zich al langer zorgen over het voorbestaan van het bedrijf. Deze week was er welgeteld één werknemer op kantoor.

Volgens Turkse media deed Erkams vader in 2002, toen hij minister werd, zijn zakelijke belangen aan hem over. Onder Erkams leiding groeide het familiebedrijf binnen de maritieme sector. De activiteiten zijn in Turkije niet onomstreden. In 2014 vroeg oppositiepartij CHP naar mogelijke belangenverstrengeling.

De band van Erkam Yildirim met Almere gaat terug tot 2007, toen hij er een woonhuis kocht. Jurry Hofland doet als financieel directeur van Q-Shipping zaken met Zealand Shipping: "Ik heb Erkam Yildirim een paar keer de hand geschud." Volgens Hofland zijn naast Yildirim enkele internationale investeerders aandeelhouder in Zealand. Premier Yildirim was in 2014 in Almere, toen hij nog minister van Transport was. Hij geldt als een vertrouweling van president Erdogan, die getuige was op het huwelijk van Erkam Yildirim.

Lees verder: De Almereconnectie van de Turkse premier Yildirim [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden