Familie zoekt lichaam van beroemde misdadiger Witte Nelis

Ras-Amsterdammer 'Witte Nelis' de Vries was in de jaren dertig een landelijk bekende inbreker. Zomer 1942 werd hij gefusilleerd na een Duits showproces op de Waalsdorpervlakte. Nu, ruim zeventig jaar na zijn dood, wordt hij weer gezocht: door nabestaanden.

'Witte Nelis' de Vries, getekend door Jo Spier, toen hij in 1936 in Zwolle voor de ­rechter moest verschijnen na de mislukte ­inbraak bij een melkfabriek in Nunspeet.Beeld Jo Spier

Witte Nelis werd in de jaren dertig bijna permanent op de hielen gezeten door de Centrale Recherche van de Amsterdamse politie. De Vries introduceerde in Nederland de techniek om brandkasten te kraken met springstof.

Aan het begin van de Duitse bezetting werd Witte Nelis na een spectaculaire inbraak bij een distributiekantoor in de Derde Oosterparkstraat door een Duits Obergericht ter dood veroordeeld. In juli 1942 werd hij met drie medeverdachten gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte.

Kort na de oorlog werden de lichamen van 28 mensen die op de Waalsdorpervlakte waren gefusilleerd, en die niet konden worden geïdentificeerd, door de Oorlogsgravenstichting herbegraven in Loenen. In 2009 werden de resten opgegraven om dna af te nemen voor identificatie.

De Vries had geen kinderen, maar een zoon van een broer van hem heeft dna afgestaan. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt nu of er een match is met één van de 28 lichamen. 'Maar dat kan nog maanden duren', aldus een nabestaande van De Vries.

Nelis de Vries, die zijn bijnaam dankte aan zijn spierwitte haar, was een gentleman-inbreker. Hij pleegde nauwelijks geweld, brak voornamelijk in bij bedrijven, en ook uiterlijk week hij af van het destijds gangbare Lombroso-type. 'Onberispelijk sloot het donkerblauwe costuum om de breede schouders, de blonde haren waren keurig gekapt, zijn geheele uiterlijk getuigde van bijzondere zorg', herinnerde een Telegraaf-verslaggever zich.


Lees vandaag in de bijlage van Het Parool: Witte Nelis en zijn dynamiet-bende
Beeld Jo Spier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden