Familie zet nu ook winkels van Blokker in de verkoop

Zeven jaar na de dood van Jaap Blokker blijkt de familie bereid om het kroonjuweel, de huishoudketen die hun naam draagt, ook van de hand te doen.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

Blokker Holding onderzoekt de verkoop van een meerderheidsbelang in de huishoudketen, die nog 350 vestigingen telt.

Er wordt daarover al met 'verschillende partijen' gesprekken gevoerd. Blokker wil daarbij niet zeggen of het om investeerders gaat of om andere winkelbedrijven.

Leiden de gesprekken tot verkoop, dan valt na 122 jaar het doek voor het grootste familiebedrijf van Nederland. Het concern werd vooral door Jaap Blokker, die 51 jaar geleden bij het bedrijf betrokken raakte, opgebouwd tot grootste winkelconcern van Nederland.

Dat de familie Jaap Blokkers levenswerk nu met andere ogen bekijkt, is geen grote verrassing. Het concern verkeert sinds zijn overlijden in 2011 in een crisis die steeds groter wordt, zowel organisatorisch als financieel.

De familie Blokker, Els (de vrouw van Jaap) en Albert 'Ab' Blokker hebben zich de afgelopen jaren meer gedistantieerd van het concern dat in 1896 werd opgericht door hun overgrootvader.

Albert Blokker, die de leiding over het concern altijd overliet aan Jaap om zich over de cruciale inkoop voor de winkeldochters te ontfermen, trok zich vijf jaar geleden terug uit het bestuur en leverde vorig jaar ook zijn commissariszetel in.

Casa
Daarbij hield hij de controle over de Belgische Blokkerdochter Casa - ruim vijfhonderd vestigingen in acht landen - en liet die dit jaar ook in Nederland landen, met de overname van 110 filialen van Blokkerdochter Xenos, die nu allemaal worden omgekat.

Els Blokker-Verwer heeft zich altijd op de achtergrond gehouden. Dit voorjaar schonk ze het kunstbezit van de familie aan het Larense Singer Museum en zette ze de familievilla in Laren te koop.

Blokker Holding zegt geen haast te hebben met de verkoop van een meerderheidsbelang. Volgens een woordvoerder is er ook een kans dat de operatie niet doorgaat. "Dit is zeker geen poging om Blokker in de
etalage te zetten," zegt hij. "Wij polsen nu bij verschillende partijen of er
interesse is, maar er is geen tijds­limiet."

Gaat de deal door, dan houdt de familie niet alleen met een minderheidsbelang een vinger in de pap. De Blokkers bezitten ook een groot deel van het vastgoed waarin winkels zijn gevestigd, waarbij ook Ans Blokker, de zus van Ab en Jaap, een rol speelt.

Big Bazar
De waarde van het familiebezit, dat gelijkelijk is verdeeld over Ab en Els Blokker, wordt op 2,2 miljard euro gesteld.Ontmanteling

Met een verkoop zou de deconfiture van Blokker Holding compleet zijn. Het concern heeft het afgelopen jaar het merendeel van zijn activiteiten verkocht, waaronder speelgoeddochter Intertoys, Xenos en Leen Bakker.

Over de verkoop van Big Bazar wordt nog onderhandeld en Marskramer is gesloten. Het hoofdkantoor van de holding in Amsterdam-Zuidoost is inmiddels ontmanteld.

De winkelketen Blokker is bovendien flink gereorganiseerd. Het afgelopen jaar zijn honderd zaken gesloten, ten koste van 2000 banen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden