Familie van Martha eist inzage in de voorwaarden voor bescherming

De moeder en weduwe van de op 22 mei geliquideerde crimineel Gwenette Martha eisen in een brief aan hoofdofficier van justitie Theo Hofstee opheldering over de voorwaarden waaronder justitie hem bescherming had aangeboden.

De politie doet onderzoek op de plek waar Gwenette Martha werd doodgeschoten. Beeld Amaury Miller
De politie doet onderzoek op de plek waar Gwenette Martha werd doodgeschoten.Beeld Amaury Miller

Ze willen onderzoeken 'in hoeverre justitie medeverantwoordelijk is voor schade veroorzaakt door de dood van Martha'. Nadat Martha op 27 december aangifte had gedaan van een mislukte aanslag op zijn leven in Amsterdam-Zuid, vond justitie dat hij moest worden beschermd.

Volgens Martha's advocaat Nico Meijering vertelde Martha hem en zijn naasten dat de recherche tijdens die aangifte had gezegd dat hij alleen beschermd zou worden als hij zou vertellen wie volgens hem achter de mislukte aanslag zat(en) en wat hij wist over de achtergronden van de onderwereldvete die al een reeks Amsterdamse criminelen het leven had gekost.

Onbeantwoord
Omdat Martha eerst met zijn advocaten wilde overleggen, werd hij niet bewaakt. Correspondentie over de aan bescherming gestelde voorwaarden bleef volgens Meijering onbeantwoord.

Nadat Martha was geliquideerd, stelden politie en justitie in de media dat hij wel degelijk bescherming had kunnen krijgen als hij maar 'feitelijke vragen' had beantwoord over zijn dagelijks leven en 'transparant zou zijn' over zijn verblijfplaats.

Meijering eist dat justitie hem de volledige tekst verstrekt van de aangifte die Martha op 27 december heeft gedaan, omdat daarin te lezen moet zijn welke voorwaarden de recherche aan beveiliging heeft verbonden. 'De familie krijgt steeds meer het gevoel dat hier één en ander onder de pet wordt gehouden.'

Volgens de raadsman weigeren de verschillende officieren van justitie die hij over de kwestie heeft aangeschreven, hem die aangifte te verstrekken. Daarom wendt hij zich nu tot de hoofdofficier.

Martha was maanden voor de mislukte aanslag al door de recherche getipt dat rivalen hem wilden vermoorden. In de avond van 22 mei schoten mannen met automatische vuurwapens de bekende crimineel dood. De daders zijn nog voortvluchtig. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de brief is binnengekomen die Meijering namens Martha's nabestaanden heeft geschreven, maar wil nog niet op de inhoud ingaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden