Familie Talitha naar rechter om onderzoek OM

De nabestaanden van Talitha stappen naar de rechter om een nieuw onderzoek naar de raadselachtige dood van de 25-jarige Amsterdamse af te dwingen.

Talitha werd in 2013 op het spoor gevonden bij Heerhugowaard Beeld anp
Talitha werd in 2013 op het spoor gevonden bij HeerhugowaardBeeld anp

Talitha werd in april 2013 dood gevonden op het spoor in Heerhugowaard. De politie en het Openbaar Ministerie gingen uit van zelfmoord. De machinist verklaarde echter dat ze al roerloos op het spoor lag. Het OM maakte begin dit jaar excuses aan de familie. Maar een nieuw onderzoek bleef uit. Nu heeft advocaat Sébas Diekstra een artikel 12-procedure aangespannen om dat onderzoek alsnog af te dwingen.

'Het OM heeft fout op fout gestapeld. We zijn lang in gesprek geweest. Daarin wekte het OM de indruk zelf zaken te willen onderzoeken. Maar op een gegeven moment werd ons gezegd dat er goede particuliere onderzoeksbureaus zijn. Toen was voor ons duidelijk dat het zelf niet op onderzoek uit wilde gaan.'

Volgens Diekstra wilde het Openbaar Ministerie meer publiciteit voorkomen. 'De leiding heeft ook schoorvoetend gezegd: zullen we maar ophouden met die media-aandacht? We zijn aan het lijntje gehouden.' De moeder van Talitha wordt daar 'heel verdrietig' van. 'Zij moet zoveel moeite doen, terwijl de politiek altijd zegt dat er veel aandacht voor nabestaanden moet zijn.'

Kansrijke procedure
Het OM houdt vol dat er geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf. 'Hoe kunnen ze dat nou zeggen,' vraagt Diekstra zich af. 'Dat is verschrikkelijk voor Talitha's moeder. Zij sluit haar ogen niet voor een eventuele zelfdoding, maar het OM heeft nooit naar aanwijzingen gezocht.'

Diekstra denkt dat zijn procedure, bij het Amsterdamse gerechtshof, kansrijk is. Het hof heeft begin deze maand uitspraak gedaan in een zaak tegen één van de agenten die betrokken waren bij het onderzoek. Die stelde begin 2014 dat er een briefje in de handtas van Talitha was gevonden, waarop een routebeschrijving stond en de plek waar het spoor het best te bereiken was.

Toen dat briefje werd teruggevonden, bleek dat er alleen treintijden op stonden. 'Het hof gaat de agent niet vervolgen, maar constateerde wel dat het onderzoek een rommeltje was.' Zo ontbreken processen-verbaal en foto's van Talitha's handtas en is niet vastgelegd aan wie haar eigendommen zijn overgedragen.

Heftig mechanisch geweld
Diekstra wil dat dna-onderzoek wordt gedaan, dat zowel nieuwe getuigen als bestaande getuigen (nogmaals) worden gehoord en dat de fatale nacht wordt gereconstrueerd. Zo'n reconstructie adviseerde forensisch patholoog Frank van de Goot, die onderzoek deed naar het bewijsmateriaal. Hij achtte een ongeval of een misdrijf waarschijnlijker.

'Toen was de aanname nog dat er mogelijk nóg een trein was. Inmiddels hebben we dat uitgesloten,' zegt Diekstra. 'Op dit moment gaat men ervan uit dat Talitha is overleden aan heftig mechanisch geweld op het lichaam. Dat kan bijvoorbeeld door een trein of een vrachtwagen zijn veroorzaakt. Ze lag tussen de rails, niet haaks op het spoor. Haar lichaam was ook nog vrijwel intact.'

Volgens de advocaat kan het ruim een jaar duren voordat het gerechtshof beslist of het OM nieuw onderzoek moet doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden