Familie slachtoffers drama Newtown in campagnespot

Familieleden van de slachtoffers van het bloedbad op de basisschool in het Amerikaanse Newtown eind vorig jaar, doen mee in reclamecampagne voor striktere wapenwetten in de Verenigde Staten. Dat meldt CNN. In de campagne praten de familieleden over de slachtoffers en doen ze een beroep op de Amerikaanse politiek om de wapenwetten strenger te maken.

Neil Heslin, vader van het zesjarige slachtoffertje Jesse Lewis, veegt zijn tranen weg terwijl hij een foto omhoogt houdt van zichzelf en zijn zoontje. Heslin werkte mee aan het campagnespotje Beeld Getty Images
Neil Heslin, vader van het zesjarige slachtoffertje Jesse Lewis, veegt zijn tranen weg terwijl hij een foto omhoogt houdt van zichzelf en zijn zoontje. Heslin werkte mee aan het campagnespotjeBeeld Getty Images

Verantwoordelijk voor de campagne (zie video hieronder) is de actiegroep Burgemeesters Tegen Illegale Wapens, onder andere voorgezeten door de burgemeester van New York, Michael Bloomberg. De actiegroep wil dat de wapenwetten in de Verenigde Staten strenger worden.

De groep wil dat iedereen die een wapen aanschaft, gecontroleerd wordt op een crimineel verleden. Daarnaast moeten vuurwapens die een militair voorkomen hebben, verboden worden en wil de actiegroep dat het smokkelen van wapens op federaal niveau bestraft gaat worden.

De campagne met de spotjes met de familieleden valt samen met een andere campagne die de burgemeesters samen met meerdere organisaties starten. Demand Action organiseert in het hele land meer dan honderd bijeenkomsten onder de naam Nationale Dag om Actie te Eisen.

Schietpartij
Op 14 december 2012 schoot Adam Lanza op een basisschool in Newtown 20 kinderen en 6 volwassen dood, alvorens hij de hand aan zichzelf sloeg. Eerder had hij al zijn moeder om het leven gebracht. De moordpartij deed veel Amerikanen roepen om strengere wapenwetten, maar recentelijk liep de steun voor aanpassing van de wetten terug. Volgens CNN wil nog maar 43 procent van de Amerikanen dat de wapenwetten strenger worden.

In de tweede week van april bespreekt de Amerikaanse Senaat een wapenwet die is ingebracht door fractieleider van de Democratische Partij, Harry Reid. De wet bevat voorstellen voor strengere achtergrondcontroles, betere veiligheidsmaatregelen op scholen en strengere wetgeving tegen het smokkelen van wapens.

Burgemeester van New York Michael Bloomberg en de ouders van Grace, Lynn en Chris McDonnell Beeld reuters
Burgemeester van New York Michael Bloomberg en de ouders van Grace, Lynn en Chris McDonnellBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden