Plus

Familie Joes Kloppenburg hoopt dat zijn verhaal inspireert

Joes Kloppenburg kwam in 1996 om het leven door zinloos geweld. Ruim twintig jaar later is de brug in de Oude Spiegelstraat over het Singel naar hem vernoemd.

Beeld Jiske van Haga

'Kappen nou!" schreeuwt de 26-jarige Joes Kloppenburg in de nacht van 17 augustus 1996, zijn laatste woorden. Die nacht loopt Kloppenburg een café in de Voetboogstraat uit en ziet hij hoe vier dronken mannen een paar voorbijgangers in elkaar slaan. Hij stapt eropaf maar wordt zelf in elkaar geslagen en overlijdt later in het ziekenhuis.

Herdenksteen voor Joes KloppenburgBeeld Jiske van Haga

Zinloos geweld
Joes' dood is sindsdien een symbool van zinloos geweld. In 1997 wordt een herdenksteen in de bestrating van de Voetboogstraat gelegd. De indringende woorden 'Hij wordt doodgeslagen. Hij is 26' komen hard binnen. Boven de herdenksteen bungelt het woordje 'Help!'. Vlak voor de onthulling van de brug is de familie nog langs de plek gelopen. Ze hebben naast zijn herdenksteen zonnebloemen neergelegd. Ze staan symbool voor Joes.

Brug nummer vijf
Vanaf de Voetboogstraat is het slechts een paar minuten lopen naar brug nummer vijf van Amsterdam in de Oude Spiegelstraat, sinds dinsdag de Joes Kloppenburgbrug.

"Het is troostgevend dat ik dit nog mag meemaken, hopelijk inspireert het mensen om stil te staan bij zinloos geweld," zegt Jan Kloppenburg (80), de vader van Joes. "Stiekem heb ik altijd gehoopt dat Joes' naam nog ergens zou komen te staan. We krijgen hem er niet mee terug, maar dat na 21 jaar de naam van onze zoon ook nog buiten de familiekring klinkt, geeft een goed gevoel."

De brug staat vol vrienden en familie. Op het moment dat vader Kloppenburg begint te spreken is het muisstil. Achter hem hangt de Amsterdamse vlag met daaronder de naam van zijn zoon.

"Iemand is pas echt dood, als zijn naam niet meer wordt genoemd. Wij hopen dat Joes zo symbool staat voor alle lotgenoten die hun geliefde moeten missen door zinloos geweld en van wie de namen slechts nog in huis worden genoemd."

Klokkenspel
Kloppenburg is zichtbaar geëmotioneerd als hij de laatste woorden van zijn toespraak uitspreekt. Alsof het zo moet zijn spelen de klokken van de kerktoren precies op het moment dat de familie zich naar het naambordje op de brug toedraait.

Sander Salburg (45) is de initiatiefnemer van de Joes Kloppenburgbrug: "Vorig jaar juli las ik in Het Parool de oproep dat de gemeente Amsterdam op zoek was naar namen voor de naamloze bruggen. Ik moest meteen aan Joes denken."

Salburg kent de familie niet maar het verhaal van Joes heeft hem aangegrepen. "Zijn naam heeft sinds de gebeurtenis altijd door mijn hoofd gespookt. Dat het nu zover is, is prachtig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden