Plus

Familie in Zuidoost bood zelf woning aan voor vondelingenkamer

Een Amsterdamse familie in Zuidoost heeft haar woning beschikbaar gesteld voor de vondelingenkamer die over enkele maanden open gaat.

Hanneloes Pen
De vondelingenkamer in het Isala ziekenhuis in Zwolle is een van de vijf kamers die Nederland nu heeft Beeld anp
De vondelingenkamer in het Isala ziekenhuis in Zwolle is een van de vijf kamers die Nederland nu heeftBeeld anp

Een kinderbedje, een stoel en een tafel. Meer staat er niet in de eenvoudige babykamer in de bijruimte van de woning in Amsterdam-­Zuidoost.

De Stichting Beschermde Wieg is blij met de komst van de zesde vondelingenkamer in Nederland. Ze kondigde al twee jaar geleden aan dat Amsterdam er een zou krijgen. "We zochten al een tijd een plek in Amsterdam. Nu bood een Amsterdamse familie de ruimte aan. Wij wachten graag af of families zich aanbieden. Wij laten ons zoeken," zegt Kitty Nusteling van de stichting, die twee jaar geleden werd op­gericht.

Nog niet gereed
Het adres van de woning wil de stichting nog niet bekendmaken, omdat de vondelingen­kamer nog niet gereed is. "Als een moeder haar baby er nu inlegt, weet niemand dat. Het alarmsysteem moet eerst in werking worden gesteld," zegt Nusteling.

Er zijn nu vijf vondelingen­kamers in Nederland: in Zwolle, Papendrecht, Groningen, ­Middelburg en Oudenbosch. De ene kamer is een praktijkruimte aan een woning, de andere een garage, stenen schuurtje of blokhut in de tuin.

De stichting Beschermde Wieg wil graag dat alle grote steden een vondelingenkamer krijgen. "Amsterdam-Zuidoost is een goede plek. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er wonen veel kwetsbare groepen."

Alarmsysteem
De deur van de vondelingenkamer, die voorzien is van een alarmsysteem, zal altijd openstaan. De moeder (of vader) kan het kind in het bed leggen en vervolgens ongezien vertrekken.

Als de deur sluit, valt deze in het slot. De familie van de woning krijgt dan een melding dat er een baby in het bedje ligt en brengt het kindje naar het ziekenhuis waarna het naar een pleeggezin gaat. De familie heeft vijf mensen als achtervang die dezelfde alarmmelding krijgen.

In het bedje ligt een 'Lieve mama-brief'. 'Je kindje is nu in veilige handen. Wij weten dat dit een moeilijke stap voor je is. Weet dat er goed voor je baby wordt gezorgd,' aldus de brief.

Angstig en wantrouwig
De moeder of vader van de baby kan haar of zijn naam en gegevens achterlaten in een schriftje dat op de tafel ligt. Men kan ervoor kiezen dat de gegevens niet bij de overheid terechtkomen, maar ­alleen bij een notaris. Het kind kan deze gegevens op zestienjarige leeftijd inzien.

De moeder kan er ook voor kiezen om de alarmbel in de kamer in te drukken, waarna de familie naar haar toe komt en hulp zal bieden.

"De familie van de vondelingenkamer moet het allemaal zelf organiseren en ook altijd thuis zijn, zegt Nusteling. "Wij leiden hen volgens de filosofie van onze stichting op. Ze moeten de vaak angstige en wantrouwige moeders onbevooroordeeld te woord staan."

Het is nog niet voorgekomen dat een moeder haar baby zelf in een vondelingenkamer heeft gelegd. Wel zijn twee vondelingen na een telefoontje van de moeder aan een vrijwilliger van de stichting Beschermde Wieg overhandigd.

Hulplijn
Vijf vrouwen zijn anoniem bevallen met hulp van de stichting. "De moeders kwamen via de hulplijn met ons in contact. Een van de moeders is teruggekomen op haar beslissing om haar kindje af te staan."

De gemeente Amsterdam is geen voorstander van een vondelingenkamer. Op het te vondeling leggen van een baby staat bovendien een celstraf van ruim vier maanden en een geldboete van 20.000 euro. De vondelingenkamers ­worden tot nu toe gedoogd.

Nusteling: "Wij ­vinden dat er een wetswijziging moet komen. Vrouwen die hun kinderen op een veilige plek neerleggen, zoals in een van onze vondelingenkamers, moeten geen straf krijgen. Onze ervaring is bovendien dat de meeste vrouwen hun gegevens wel achterlaten. Slechts een van de ­zeven vrouwen deed dit niet."

Levens redden
De stichting is niet bang voor vervolging. "Wij hebben ons ideaal. We redden levens en dat is echt nodig," aldus Nusteling.

Er worden in Nederland een tot twee levende vondelingen per jaar aangetroffen. In Amsterdam werd dit jaar een dode baby aangetroffen bij de Sloterplas. In 2014 werd een pasgeboren meisje levend in een vuilcontainer in Nieuw-West ­gevonden.

Lees ook: Eerste vondelingenkamer van Amsterdam komt in Zuidoost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden