Update

Familie grensrechter eist ruim twee ton schadevergoeding

De weduwe van grensrechter Richard Nieuwenhuizen en haar drie zonen hebben recht op tonnen euro's aan schadevergoeding. Dat betoogde donderdag hun advocaat Jehudi Moszkowicz voor de rechtbank in Lelystad. De schadeclaim bestaat uit een claim voor materiële en een claim voor immateriële schade.

De echtgenote en zoon van Richard van Nieuwenhuizen Beeld anp
De echtgenote en zoon van Richard van NieuwenhuizenBeeld anp

De materiële schade bedraagt in totaal meer dan 225.000 euro, zei Moszkowicz. Ze maakten kosten voor de begrafenis, maar Nieuwenhuizen was bovendien de kostwinner van het gezin. Het wegvallen van Richard Nieuwenhuizen heeft direct structurele financiële gevolgen gehad, vertelde Moszkowicz.

Ook hebben de nabestaanden recht op (immateriële) shockschade, van ieder 25.000 euro, rekende de advocaat voor. Volgens Moszkowicz moet het toekennen van de schadeclaim 'bijdragen aan het rechtvaardigheidsgevoel en erkenning van het leed'. 'Het is een reparatie van het onrecht dat hun is aangedaan.'

Nieuwenhuizen en zijn vrouw waren gescheiden, maar zijn later weer gaan samenwonen, antwoordde Moszkowicz op vragen van advocaat Gerard Spong daarover. 'Kan een gescheiden vrouw niet in haar eigen onderhoud voorzien?', vroeg Spong zich af. Volgens Moszkowicz maakt het niet uit of de twee getrouwd of gescheiden waren. Op vragen over de berekeningen zei Moszkowicz dat hij geen boekhoudkundige is.

Moszkowicz schetste de gevolgen van het drama voor het gezin. Een zoon heeft zijn vader 'letterlijk voor zijn ogen doodgeschopt zien worden'. Nieuwenhuizen werd enkele uren na de mishandeling onwel en overleed later in het ziekenhuis. Zijn zoon ging van het voetbalveld naar een feest en kon daarom nooit afscheid nemen. Aangekomen in het ziekenhuis werd hij gehoord door de politie, waardoor hij niet naar zijn vader kon, aldus Moszkowicz. 'Een tactloos optreden', noemde hij dat. Jamie Nieuwenhuizen vertelt over hoe het nieuws tot hem kwam. 'Een zware schok. Ik had wel hoop dat hij weer beter zou worden. Tot hij opeens achteruit ging,' zegt hij in de rechtzaal.

Slachtofferverklaring
Jamie werd de volgende ochtend wakker gebeld. 'Het ging niet goed met papa. Een deskundige zei dat ze niets meer voor hem konden doen. Ik heb de familie ingelicht. Ik voelde me machteloos. Ik was boos en vroeg me af waarom anderen hem dit hebben aangedaan.'

Xandra Nieuwhuizen: 'Mijn leven is totaal veranderd. Er staat nu een bord minder aan tafel, koffie drink ik alleen', zegt ze. 'De jeugd van mijn kinderen is afgepakt. Hun leven is beschadigd. De hamvraag houdt me elke dag bezig. Hoe hebben die jongens dit kunnen doen. Was er ooit een reden voor om hem zo toe te takelen.'

Verdachten
Vier jeugdvoetballers van Nieuw Sloten die terechtstaan in de zaak rondom de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen willen niet als getuigen onder ede verklaren in zaken van andere verdachten. Ibrahim C., Mohamed K., Othman K. en Daveryon B. beriepen zich donderdag bij de rechtbank in Lelystad bij alle vragen op hun zwijgrecht.

Zo wilde Mohamed K. niet onder ede verklaren of hij werd geduwd door de grensrechter, terwijl hij dat wel bij de politie zou hebben verklaard. C. antwoordde niet op de vraag wie precies betrokken zou zijn geweest bij de mishandeling van Nieuwenhuizen.

Later op de dag mag advocaat Yehudi Moszkowicz de schadeclaim namens de nabestaanden toelichten. Zij krijgen ook nog de tijd voor hun slachtofferverklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden