Familie Cruijff betreurt gedoe over Stadionplein

De familie van Johan Cruijff vindt alle ophef rondom de vernoeming van het Stadionplein naar de overleden voetballegende erg vervelend

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

"We betreuren al het gedoe enorm'', reageerde een woordvoerster van de familie op het nieuws dat de aanvankelijk voor aanstaande vrijdag geplande naamswijziging van het plein tot nader order is uitgesteld.

"We vinden het nog steeds een mooi eerbetoon en gebaar van de stad aan alles wat Johan Cruijff heeft gedaan en betekend'', zei de zegsvrouw. "Maar we hebben ook gezien dat de situatie vrij lastig is. Het wordt nu aan het nieuwe gemeentebestuur overgelaten en we wachten het af.''

De naamswijziging van de Amsterdam Arena tot de Johan Cruijff Arena had ook al heel wat voeten in aarde. "Het is niet leuk dat elke keer de naam van Johan wordt genoemd in dit soort situaties'', aldus de woordvoerster.

Van de baan
Het uitstel van de naamswijziging van het Stadionplein werd dinsdag bekendgemaakt tijdens een hoorzitting op het stadhuis over het besluit. Het plein zou eigenlijk vrijdag worden vernoemd, maar dat is voorlopig tot vreugde van omwonenden van de baan.

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders, dat woensdag wordt geïnstalleerd, gaat zich nu buigen over de naamsverandering. De woordvoerster van de familie Cruijff zei te hopen hierover binnenkort met het nieuwe stadsbestuur in gesprek te kunnen.

Weerstand
Tegen de naamsverandering van het Stadionplein is veel weerstand van omwonenden. Ze vinden onder meer dat de wijziging ondemocratisch tot stand is gekomen, hij niet bij een "Grieks-mythologische buurt'' past en dat er in de procedure veel fouten zijn gemaakt. "Wij als bewoners wandelden een klucht van Kafka in'', zei een van de ruim twintig aanwezige buurtbewoners.

Ook de zogeheten Commissie Naamgeving Openbare Ruimte van de gemeente vond het beter om de oude naam van het plein te behouden.

Het college besliste in februari het plein te hernoemen, vanwege Cruijffs grote verdiensten voor Nederland en Amsterdam in het bijzonder. De keus viel op het Stadionplein vanwege de binding die Cruijff had met de locatie.

Rammelen
De afgelopen weken bleek echter dat het huidige besluit aan alle kanten rammelde. Zowel het college als het stadsdeel Zuid bleek niet op de hoogte van het advies van de straatnamencommissie om het Stadionplein geen andere naam te geven.

Nieuwe coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hadden daarom half mei al aan het demissionaire stadsbestuur gevraagd het onderwerp 'controversieel' te verklaren. Dat betekent dat het dossier stil wordt gelegd en op het bordje komt te liggen van een nieuw college, inclusief nieuwe burgemeester.

De (toen nog) onderhandelende partijen doorkruisten hiermee de ambitie van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, die ondanks de aanzwellende kritiek gewoon van plan was om de naamsverandering per 1 juni, aanstaande vrijdag, door te zetten.

Een dubbele ereplicht

Juist omdat Eberhard van der Laan het Stadionplein in Zuid per se naar Johan Cruijff wilde vernoemen, dreigt dat plan nu in rook op te gaan.

Want de laatste wens van een buitengewoon geliefde burgemeester voor de nagedachtenis van een buitengewoon geliefde voetballer, wie zou daar aan durven tornen?

Niet de verantwoordelijke ambtenaren die de besluitvorming voortvarend in werking zetten. Lees verder: Hoe het Johan Cruijffplein een dubbele ereplicht werd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden