'Familie-agenten' gaan nabestaanden verkeersongeval begeleiden

De politie wijst tweehonderd 'familie-agenten' aan die nabestaanden van slachtoffers van dodelijke verkeersongelukken gaan begeleiden. Zij worden de boodschappers van het slechte nieuws en blijven het vaste aanspreekpunt.

Raymond Boere
null Beeld anp
Beeld anp

Familieleden van verkeersdoden hebben vaak veel vragen over de toedracht van het ongeluk, de afhandeling van de zaak of over persoonlijke eigendommen. Nu hebben de meeste politiekorpsen nog geen speciaal opgeleide contactpersonen. Dat leidt tot veel frustratie bij de achterblijvers, die soms eindeloos moeten rondbellen om informatie over hun zaak te krijgen.

De speciaal getrainde agenten moeten dat voorkomen. Het idee van de familie-agent is geïnspireerd op de werkwijze bij de recherche. Daar krijgen nabestaanden in moordzaken al langer een persoonlijk aanspreekpunt toegewezen, de familie-rechercheur. Hiervan zijn er inmiddels 430 landelijk inzetbaar.

Opleiding
De politie werkt op dit moment aan een speciale opleiding waarin niet rechercheurs, maar agenten worden getraind hoe ze op een correcte manier nabestaanden kunnen begeleiden. De eerste agenten krijgen naar verwachting nog dit jaar hun diploma.

Vanaf 1 januari zullen, verspreid over heel Nederland, zo'n tweehonderd familie-agenten worden klaargestoomd. De korpsleiding moet daar formeel nog wel mee instemmen, maar de voorbereidingen zijn in volle gang.

Slachtofferhulp Nederland is blij met de komst van de familie-agenten. Zij merkt al langer dat nabestaanden na dodelijke verkeersongelukken soms aan hun lot worden overgelaten. De hulporganisatie is zelf ook met een proef begonnen om nabestaanden op te vangen met een professionele hulpverlener, in plaats van met een vrijwilliger.

'Ze zijn een vergeten groep,' zegt Harry Crielaars van Slachtofferhulp Nederland. 'En dat terwijl de nasleep heel erg vergelijkbaar is met mensen die dierbaren verliezen als gevolg van een misdrijf. Er is weliswaar meestal niet iemand opzettelijk om het leven gebracht, maar de traumatische ervaring is net zo groot. Ook moet er van alles geregeld worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden