Update

Familie aan ziekbed 'onmisbare' Mandela

De familie van Nelson Mandela heeft de Zuid-Afrikaanse oud-president zondag opgezocht in het ziekenhuis waar hij wordt behandeld aan een hardnekkige longinfectie. Ondertussen houden miljoenen mensen in binnen- en buitenland hun hart vast en bidden voor het herstel van het boegbeeld van de strijd tegen apartheid.

Archieffoto Beeld afp
ArchieffotoBeeld afp

De 94-jarige Mandela werd vrijdagnacht met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Pretoria vanwege een infectie van zijn luchtwegen. Zijn toestand werd zaterdag door de artsen als 'zorgelijk maar stabiel' omschreven.

Het is sinds december al de vierde keer dat Mandela in het ziekenhuis in Pretoria ligt. Hij was er in april voor het laatst, toen de artsen vaststelden dat hij een longontsteking onder de leden had. Ze zogen bij Mandela's longen opgehoopt vocht weg dat hem de adem benam.
Zondag kreeg Mandela aan zijn ziekbed bezoek van onder meer zijn oudste kind en een kleinkind. Ondertussen baden gelovigen in Soweto voor zijn genezing. 'We kunnen hem nog niet missen', zei kerkganger Mantsho Moralo.

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede geldt als de vader des vaderlands van het nieuwe Zuid-Afrika. Hij streed decennialang tegen het apartheidsregime, dat hem 27 jaar lang gevangen hield. In zijn cel op Robbeneiland liep Mandela de longaandoening tuberculose op, die hem sindsdien parten speelt.

Loslaten
Mandela's oude wapenbroeder Andrew Mlangeni zei zondag in de Zuid-Afrikaanse krant The Sunday Times dat hij hoopt dat Mandela er weer bovenop komt. Maar Mlangeni wees erop dat de ziekte van zijn vriend uitzichtloos is geworden. Mandela 'is al te vaak in het ziekenhuis opgenomen', zei hij. 'Zijn familie moet hem loslaten, zodat God zijn gang kan gaan. Ze moeten zijn geest loslaten en hun vertrouwen in Gods handen leggen.'

'Als zijn verwanten hem laten gaan zal het Zuid-Afrikaanse volk dat voorbeeld volgen. We zullen zeggen: dank u God. U heeft ons deze man geschonken, we zullen hem ook weer loslaten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden