Plus

'False tendon': hartafwijking of anatomische variatie?

Is de 'false tendon' van Abdelhak Nouri (20) inderdaad een hartafwijking, zoals letseladvocaat John Beer deze week zei? Of een onschuldige anatomische variatie? En wat gebeurt er als Ajax steken heeft laten vallen? Een schets van mogelijke scenario's.

De helikopter brengt Abdelhak Nouri naar het ziekenhuis. de Ajax-speler is ineengezakt in een wedstrijd tegen Weder Bremen.Beeld anp

1. Heeft Nouri een hartafwijking?

Bij Nouri is al voor het tragische incident in Oostenrijk een extra streng bindweefsel vastgesteld bij het hart, een zogenaamde false tendon. Dat is vanuit medisch oogpunt een hartafwijking, maar of je het zo noemt, is een kwestie van semantische aard. Alles wat in medische zin buiten de norm valt, kun je een afwijking noemen. Je kunt het ook een anatomische variatie noemen, wat minder zwaar klinkt.

Bij diepgaand diagnostisch onderzoek zijn in bijna elk menselijk lichaam afwijkingen te vinden. Waar het om gaat, is de klinische relevantie. Sommige variaties zijn levensbedreigend, andere zijn ongevaarlijk. Een false tendon is ongevaarlijk, zeggen drie onafhankelijk geraadpleegde cardiologen. Die conclusie trokken de KNVB en Ajax ook, na consultatie van een cardioloog.

"Bij een 'false tendon' gaan bij mij geen alarmbellen af," aldus een cardioloog, die anoniem wil blijven. Een andere cardioloog zegt: "Meer dan vijf procent van de Nederlandse bevolking heeft het." En belangrijker: "Er is geen bewijs voor een causaal verband met het incident met Nouri in Oostenrijk."

Of Nouri behalve een false tendon nog een andere hartafwijking heeft die verband kan houden met zijn tragische ongeval, is niet duidelijk. Daar laat Beer, advocaat van de familie, zich niet over uit. "Dat is medische informatie."

2. Valt Ajax iets te verwijten?

Of de club Nouri heeft ingelicht over de anatomische variatie in zijn hart, is een twistpunt tussen Ajax en de familie van Nouri. Waar Ajax misschien steken heeft laten vallen, is bij de reanimatie op het veld in Hippach.

Nouri zakte ineen en werd later per helikopter afgevoerd. Waarschijnlijk is in die tussenliggende periode ernstige, blijvende hersenschade ontstaan, onder het toeziend oog van clubarts Don de Winter. Ook de clubarts van Werder Bremen, tegenstander in de oefenwedstrijd in het Oostenrijkse Hippach, en medewerkers van het Rode Kruis waren snel ter plaatse.

De beweegredenen om bij Nouri te wachten met reanimeren zijn onbekend.Beeld anp

Veel artsen die niet ter plaatse waren en de beelden van de reanimatie hebben bekeken, vragen zich af of op tijd is begonnen met reanimeren. Het hersenletsel is ontstaan als gevolg van zuurstoftekort.

Een eerder gestarte reanimatie had mogelijk tot minder zuurstoftekort en daardoor tot minder hersenschade geleid. Ajacied Evander Sno overleefde een hartritmestoornis in 2010 na een succesvolle reanimatie van toenmalig clubarts Niels Wijne. Sno kon zijn loopbaan vervolgen.

De beweegredenen om bij Nouri te wachten met reanimeren zijn onbekend. Cruciaal is de vraag of Nouri ademde en hartslag had nadat hij ineen was gezakt, wat kan verklaren waarom niet meteen is gereanimeerd. Alleen De Winter en andere mensen die erbij waren, weten dat.

Sneller medisch ingrijpen was overigens geen garantie geweest dat Nouri schadevrij uit het incident was gekomen, benadrukt een anesthesioloog die de beelden bekeek.

3. Wat als blijkt dat de clubarts van Ajax medisch verwijtbaar heeft gehandeld?

Dat hangt af van de opstelling van de familie. Die zegt dat de zoektocht naar de medische gang van zaken is begonnen om kennis op te doen. Begrijpelijkerwijs wil de familie weten wat er is gebeurd. Als dat leidt tot de conclusie dat onjuist is behandeld, beslist de familie in samenspraak met advocaat Beer of er een vervolgstap komt, en zo ja welke.

Ajax en Nouri zijn in elk geval tot 2020 contractueel aan elkaar gebonden. Volgens de voetbal-cao krijgt Nouri tot de einddatum van het contract honderd procent van zijn salaris uitbetaald, aldus de voetbalvakbond VVCS. Het jaarsalaris is naar schatting 4,5 ton.

Het is wrang om bij het verlies van een jonge, veelbelovende en aimabele voetballer te spreken over financiën. Toch zie je dikwijls dat mensen een letselschadeadvocaat in de arm nemen om behalve een zoektocht naar de medische waarheid ook de mogelijkheden te verkennen voor een financiële compensatie. Dat kan gebeuren om het leed te verzachten of de getroffene recht te doen.

4. Is er grond voor een letselschadezaak?

"Na het raadplegen van mijn eigen medische mensen zie ik grond voor aansprakelijkheid en een schadevergoeding," zegt Martin de Witte van SAP Letselschade Advocaten. De Witte is niet bij de zaak betrokken, maar hij heeft veel ervaring in het vakgebied. "De schade kan in de miljoenen lopen, omdat je kunt stellen dat Nouri een goedbetaalde carrière zou hebben gehad."

Er zijn verschillende juridische paden die de familie Nouri kan bewandelen. De familie kan de rechtbank vragen om een onafhankelijke deskundige via een schriftelijke procedure naar de zaak te laten kijken. Constateert die fouten die tot schade hebben geleid, dan vormt dat de basis voor een letselschadezaak.

Ajax kan ook aansprakelijk worden gesteld. Wijst Ajax aansprakelijkheid af, dan kan de familie hierover procederen door middel van getuigenverhoren. Die zijn openbaar.

Abdelhak Nouri op trainingscomplex De Toekomst.Beeld anp

Een openbare rechtszaak wordt geen fraaie vertoning. Er zal over en weer gewezen worden op tekortkomingen en nalatigheden. Nouri's reanimatie is mogelijk niet goed uitgevoerd.

Andersom heeft Nouri de club mogelijk niet ingelicht over het feit dat hij zes weken voor het tragische ongeval tijdens een vakantie in Turkije is flauwgevallen, misschien als gevolg van een hartprobleem. Ook zou Ajax of de KNVB kunnen beweren dat Nouri en zijn familie weldegelijk op de hoogte zijn gebracht van de vastgestelde false tendon.

Beer, de letselschadeadvocaat van de familie, wil zich niet uitlaten over eventuele vervolgstappen, omdat die volgens hem nu niet aan de orde zijn. Eind januari heeft Beer de conclusies van het onderzoek naar Nouri's medisch dossier, zegt hij. Mogelijk stuurt hij voor die tijd aan op een schikking of op een mediation met Ajax, achter de schermen.

Slepende kwestie

Een letselschaderechtszaak is vaak een slepende kwestie. Een uitspraak kan jaren op zich laten wachten. Ajacied Danny Hesp ondervond schade van een verkeerd behandelde dubbele beenbreuk. De blessure dateert van 13 maart 1988, door een overtreding van Fred van der Hoorn, speler van FC Den Bosch.

In 1989 begon Hesp met een procedure tegen het Lucas Andreas Ziekenhuis, dat niet ingreep bij te strak gezet gips. Daardoor herstelde de beenbreuk slecht, al kon Hesp zijn loopbaan wel vervolgen. Acht jaar later kreeg hij een bedrag uitgekeerd. "Ik werd bij Ajax ooit beschouwd als een groter talent dan Frank de Boer," aldus Hesp. "Wat ik aan vergoeding heb gekregen, is een schijntje van wat De Boer tijdens zijn loopbaan heeft verdiend."

Na het herstel van zijn beenbreuk vervolgde Hesp zijn loopbaan onder meer bij sc Heerenveen, Top Oss en NEC. Hij stopte in 2005 met betaald voetbal. Tegenwoordig is hij bestuursvoorzitter van de Vereniging van Contractspelers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden