Falende zorgbestuurders makkelijker voor rechter

Staatssecretaris Jet Bussemaker (foto) en minister Ab Klink (Volksgezondheid) verwachten de eisen van goed zorgbestuur dit voorjaar te kunnen presenteren. Valerie Kuypers Beeld
Staatssecretaris Jet Bussemaker (foto) en minister Ab Klink (Volksgezondheid) verwachten de eisen van goed zorgbestuur dit voorjaar te kunnen presenteren. Valerie Kuypers

DEN HAAG - Het wordt gemakkelijker om falende zorgbestuurders voor de rechter te slepen. Staatssecretaris Bussemaker zal de wet hiertoe aanpassen.

Bestuurders van zorginstellingen die straks niet kunnen aantonen dat hun beleid gericht is op goede zorg, kunnen ter verantwoording worden geroepen. De raad van toezicht van een zorginstelling en ook het College sanering zorginstellingen kunnen een rechtszaak aanspannen. De Tweede Kamer drong gisteren bij een debat over het wanbeleid bij gehandicapteninstelling Philadelphia aan op hardere strafmaatregelen voor falende zorgbestuurders.

Het bestuur van Philadelphia, dat inmiddels is opgestapt, schafte met zorggeld onder meer kloosters, een kasteel en horecaondernemingen aan. Tegelijkertijd verslapte hun aandacht voor de zorg aan hun verstandelijk gehandicapte cliënten. De instelling balanceerde uiteindelijk op de rand van faillissement.

Het parlement eiste naast herstel van goede, kleinschalige zorg in Philadelphia duidelijke regels waaraan alle zorgbestuurders moeten voldoen. Dan kunnen ze daarop ook worden afgerekend, aldus CDA-Kamerlid Jan de Vries.

Staatssecretaris Jet Bussemaker en minister Ab Klink (Volksgezondheid) verwachten de eisen van goed zorgbestuur dit voorjaar te kunnen presenteren. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden