Update

'Falende directie Heerenveen moet opstappen'

In navolging van Robert Veenstra zouden ook de directieleden Johan Hansma en Joost Steppé moeten vertrekken bij SC Heerenveen. Dat is de voornaamste conclusie van het onafhankelijke onderzoeksrapport, opgesteld door Jos Vaessen en Lense Koopmans.

Voormalig directeuren Robert Veenstra en Jan van Erven bij de presentatie van Marco van Basten als trainer van Heerenveen in 2012. Rechtsachter Johan Hansma. Beeld ANP
Voormalig directeuren Robert Veenstra en Jan van Erven bij de presentatie van Marco van Basten als trainer van Heerenveen in 2012. Rechtsachter Johan Hansma.Beeld ANP

'In de functie van directeur hebben beide directieleden ernstig gefaald', staat in het vrijdag gepresenteerde rapport. 'De conclusie moet daarom zijn: er is voor hen geen draagvlak aanwezig binnen de organisatie.'

Het stichtingsbestuur van Heerenveen besloot begin juni onderzoek te laten doen naar de oorzaken van de voortdurende onrust binnen de Friese club. Vooral in en rond de directie rommelde het de laatste maanden flink. Zo botsten directievoorzitter Veenstra en technisch directeur Hansma met erevoorzitter Riemer van der Velde en clubicoon Foppe de Haan, die beiden hun functies bij Heerenveen al dan niet gedwongen neerlegden.

Onder grote druk op, van onder meer de supportersverenigingen van Heerenveen besloot Veenstra vorige maand geleden op te stappen, onlangs gevolgd door de voltallige raad van commissarissen.

Volgens de onderzoekers heeft Heerenveen behoefte aan een andere bestuurlijke structuur, met een breed stichtingsbestuur waarin alle relevante partijen (onder meer supporters, sponsoren en vrijwilligers) worden vertegenwoordigd. Vaessen en Koopmans adviseren ook om Van der Velde een plek in dat bestuur te geven en De Haan weer bij de club te betrekken.

De onderzoekscommissie stelt eveneens voor over te gaan op een zogeheten 'one-tier board', met vier toezichthoudende leden (waaronder de voorzitter) en drie uitvoerende leden met als portefeuilles algemene zaken/financiën, technische/voetbalzaken en commerciële aangelegenheden.

In een terugblik op de periode onder Veenstra, die sinds 2010 flink moest saneren, komen Vaessen en Koopmans tot een harde conclusie. 'Er heerste een sfeer van angst en intimidatie.' Bovendien vinden ze het bruto salaris van 600.000 voor de voltallige directie te hoog.

Riemer van der Velden (r) met Veenstra. Beeld PRO SHOTS
Riemer van der Velden (r) met Veenstra.Beeld PRO SHOTS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden