PlusNet open
Falafelbar Sababa maakt Hollandse groenten Israëlisch
Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Sababa.
Het lijkt de plot van een zomerse coming-of-agefilm: vier Amsterdamse vrienden die samen een restaurant beginnen en naar Israël afreizen om culinaire inspiratie op te doen. Het was het begin van Sababa, een nieuw restaurantje in de Kinkerstraat.
Zusjes Karlijn en Jorinde Havinga denderden met twee vrienden dagen door Tel Aviv en aten oneindig veel borden warme hummus. Nu proberen ze het beste van Israël te combineren met Nederlandse groenten.
Karlijn: "Zoals met zeewierfalafel."
Jorinde: "Of bloemkool. Veel Nederlanders krijgen daar de rillingen van, maar uit de oven, met tahini, is het verdomd lekker."
Ja, Sababa is een falafelrestaurant, maar geen hap-schrok-wegschuur, met vergeelde flessen knoflooksaus en hockeypucks van zwartgefrituurde kikkererwten. Karlijn: "We maken echt met aandacht broodjes op. Anders eindig je met een pita met een droge hap spinazie."
Karlijn maakt elk falafelballetje met de hand, en ook de harissasaus, tabouleh en zeewiermayo is huisgemaakt. Het menu is overwegend vega, maar er ís ook kip.
Sababa
Kinkerstraat 230
020-7703324
www.sababa.nu
Jorinde: "We willen niemand veganisme opleggen, maar mensen stiekem wel verleiden."
Let op: een pita kost je zo negen euro, maar de dames beloven dat je er dan wel een maaltijd aan hebt. En anders kun je je altijd nog te buiten gaan aan haloumifrietjes.
Alle nieuwe hotspots van Amsterdam.
Tips? open@parool.nl
Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.
Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.