Faillissement Pantar goedkoopste oplossing voor gemeente

De sociale werkplaatsen blijven Amsterdam miljoenen euro's kosten, of de gemeente nou stopt met haar noodlijdende sociaalwerkbedrijf Pantar of doorgaat.

Voor de kwetsbare doelgroep uit de sociale werkplaatsen dreigt zonder werk een lagere kwaliteit van leven.Beeld Marc Driessen

Dat blijkt uit scenario's die Pantar zelf heeft laten doorrekenen. Zelfs in het goedkoopste geval kost het de gemeenschap vijf miljoen euro extra tot 2020.

Het omvallen van Pantar zou de maatschappij zelfs 28 tot 66 miljoen kosten. Ook al krijgen zij in dat geval doorbetaald, voor de kwetsbare doelgroep uit de sociale werkplaatsen dreigt zonder werk een lagere kwaliteit van leven, maar ook een hoger risico dat ze in uitzichtloze schulden of criminaliteit verzeild raken.

Voordeligste oplossing
Voor de gemeente, voor honderd procent eigenaar van Pantar, zou een faillissement wel veruit de voordeligste oplossing zijn. Alle andere opties die doorgerekend zijn door onderzoeksbureau SEO kosten de gemeente zo'n dertig miljoen meer. Als Pantar ook nieuwe groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaat inzetten, zijn de maatschappelijke kosten nog het laagst. Dat komt in de doorrekening als gunstigste scenario uit de bus.

Instroom van nieuwe Pantarmedewerkers is ook gunstiger dan de mogelijkheid dat de gemeente Pantar laat 'uitbloeien'. In dat geval blijft Pantar bestaan, maar alleen voor de WSW'ers die er al werkten voordat de gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de sociale werkvoorziening. Dat zou neerkomen op een soort uitsterfbeleid.

Omslag
Als de begeleiding die deze WSW'ers tot hun pensioen krijgen tegelijk wordt ingezet voor nieuwe Pantarmedewerkers, zijn de kosten voor de gemeenschap het kleinst. Tenminste, als gekozen wordt voor arbeidsgehandicapten die relatief productief zijn. Als Pantar zich moet richten op beschut werk voor de zwakste categorie arbeidsgehandicapten die extra begeleiding nodig heeft, lopen de kosten weer op.

Pantar is al jaren bezig met de omslag naar meer medewerkers die gedetacheerd worden bij gewone werkgevers in plaats van arbeidsgehandicapten die in de sociale werkplaatsen blijven hangen. Dat levert een sociaalwerkbedrijf ook meer op.

Reorganisatie
In deze opzichten presteert Pantar ook beter dan sociaalwerkbedrijven elders in het land. Dat blijkt dan weer uit een onderzoek naar de prestaties van Pantar. Daar had de gemeenteraad om gevraagd omdat onlangs al bleek dat Amsterdam Pantar dit jaar en volgend jaar met 7 miljoen euro extra overeind moet houden. En dat terwijl een reorganisatie bij Pantar de voorbije jaren al 8 miljoen heeft gekost.

Door die reorganisatie wordt jaarlijks 2,5 miljoen euro bespaard, onder meer aan personeel. Maar de besparingen waren te klein om zonder structurele gemeentesteun verder te gaan, zoals in 2014 nog wel voor mogelijk werd gehouden. Zo zijn minder medewerkers gedetacheerd dan gedacht. Voor dit jaar verwacht Pantar een tekort van 2,3 miljoen euro.

Wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) vraagt de gemeenteraad of die structureel geld wil vrijmaken voor de sociale werkvoorziening in Amsterdam. Begin december komt de gemeenteraad daarover te spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden