Plus

Faillissement Medisch Centrum Amstelveen leidt tot financiële oorlog

Ruzies rond het faillissement van Medisch Centrum Amstelveen bieden een onthullend inkijkje in de mores van de zorg. Schimmige transacties en handjeklap zijn de praktijk. 'Ik vraag toch geen huur aan mijn schoonzoon?'

Het MC Amstelveen heet inmiddels Annatommie en is onderdeel van een grotere keten, ook al woedt nog een strijd rond de vorige financier Beeld Floris Lok
Het MC Amstelveen heet inmiddels Annatommie en is onderdeel van een grotere keten, ook al woedt nog een strijd rond de vorige financierBeeld Floris Lok

De één woont in een kapitale villa in Aerdenhout, de ander ietsje verderop in Vogelenzang. De wegen van de miljonairs kruisen elkaar in Medisch Centrum Amstelveen, dat dit voorjaar failliet ging.

Ondanks een geslaagde doorstart zijn de heren met de curator verzeild in een moddergevecht, inclusief kort gedingen, klachten bij de Orde van Advocaten en beschuldigingen van ongerechtvaardigde verrijking.

In de hoofdrollen:
- Mario de Wit (61), grondlegger en topman van Solutions, de grootste particuliere instelling op het gebied van verslavingszorg in Nederland en België, die patiënten onderbrengt in klinieken in Zuid-Afrika, Thailand en Antigua. In Nederland runt hij acht klinieken met een jaaromzet van ruim 12 miljoen euro;
- Jaap Mos (71), eigenaar van het gebouw waarin MC Amstelveen zit;
- Paul Schaink (66), advocaat van het Amsterdamse kantoor Blix Advocaten en curator.

Eerder dit jaar trokken Paul Schaink en Mario de Wit samen op tegen Jaap Mos. Maar inmiddels ligt er een klacht van De Wit bij de Orde van Advocaten over een 'heksenjacht' van Schaink.

De curator op zijn beurt eist geld terug dat De Wit zou hebben weggesluisd. Er loopt al een rechtszaak tegen De Wit over vier ton aan achterstallige pensioenpremies. En Mos? Die heeft volgens De Wit Rabobank bedonderd en getracht zijn Zwitserse bankrekening te spekken.

Nieuw zorgconcept
Terug naar 2012, als MC Amstelveen in het voormalige onderkomen van de Nederlandse hockeybond, eigendom van Mos, opent met een nieuw zorgconcept. Enkele tientallen specialisten gaan eenvoudige operaties verrichten, zoals behandeling van galstenen en spataderen.

De aanloop is moeizaam vanwege geldverslindende verbouwingen en gebrek aan patiënten. De verliezen stapelen zich op en binnen een jaar is het ziekenhuis in feite failliet.

Rabobank, dat er als geldschieter enkele miljoenen in heeft zitten, schuift zorgondernemer Mario de Wit naar voren als bestuurder. "De bank kende mij van adviezen over start-ups en dergelijke," zegt De Wit. Hij en de bank investeren ieder nog eens 1,4 miljoen euro in MC Amstelveen.

Deurwaarders
"De Wit moest de zaak saneren," zegt Jaap Mos, verhuurder en mede-investeerder. "Dat ging van dik hout zaagt men planken. Leveranciers die geld te goed hadden, stuurde hij het bos in. De ene na de andere deurwaarder meldde zich. Trok ie zich niets van aan."

Met De Wit aan boord is het gezellig. Zijn ex-vrouw werkt op de administratie, zijn zoon op de ICT-afdeling. Zijn dochter werkt bij het bedrijf GGZ Interventie, waarvan De Wit ook aandeelhouder is.

Het richt zich net als Solutions op verslavingszorg. In 2015 krijgt GGZ Interventie zeker acht maanden gratis onderdak bij MC Amstelveen. Bestuurder is De Wits schoonzoon, die ook de financiën doet van MC Amstelveen. Wel zo praktisch, aldus De Wit.

Gratis onderverhuren
Volgens Jaap Mos gaat het om zeker 500 vierkante meter die het noodlijdende MC Amstelveen gratis onderverhuurt. Geld wordt met het vloeroppervlak niet verdiend.

De Wit ziet het probleem niet: "Ik vraag toch geen huur aan mijn schoonzoon voor een kamertje van twee bij twee? Als je op de centjes moet letten, kijk je wie je kan helpen. Dan gaan alle kinderen in het familiebedrijf werken. Als je handjes nodig hebt om nietjes uit declaraties te halen, moet ik daarvoor iemand in loondienst nemen?"

Het patiëntenbestand groeit van bijna 1800 in 2013 naar bijna 3400 in 2015. Maar er blijft geldgebrek: de verzekeraars betalen traag. Begin 2013 heeft Mos genoeg van de huurachterstanden en spant een kort geding aan. De rechter gelast het ziekenhuis ruim 170.000 euro te betalen. "De Wit beloofde te betalen. Maar ook nu hield hij me aan het lijntje," zegt Mos.

Grip op de zaak
Op de achtergrond speelt Rabobank Amstel en Vecht een belangrijke rol. Mos heeft daar een hypotheek lopen. De bank heeft ook miljoenen in het ziekenhuis gestopt. Om zeker te zijn dat dat geld (deels) terugkomt, moet het ziekenhuis vanaf 2014 de huur overmaken op een rekening van Mos waar de Rabobank controle over heeft. Zo houdt de bank grip op de zaak.

Daar past Mos een mouw aan, vertelt De Wit: in ruil voor lagere huur maakt het ziekenhuis het geld over naar Mos' echtgenote. Als De Wit in een later stadium (maart 2016) de betalingen staakt, vraagt Mos hem 50.000 euro te storten op zijn privérekening bij een bank in Basel.

Volgens Mos weet de fiscus van die rekening en wist Rabobank van de geldstromen. "Ik had geld nodig voor levensonderhoud," zegt hij. "Rabo had liever dat de huur naar de Raborekening ging, maar legde zich er bij neer."

Einde oefening
Tussentijds stopt De Wit volgens eigen zeggen nog eens 2,2 miljoen in het ziekenhuis. Ook die kapitaalinjectie is onvoldoende. Naast de huurachterstand zijn er schulden wegens verbouwingen, belastingen en pensioenpremies. In april 2016 heeft Rabobank er genoeg van en zegt het krediet op. Het is einde oefening.

Advocaat Paul Schaink treedt aan als curator. Aanvankelijk trekt hij op met De Wit, die geld op tafel legt om de zaak draaiende te houden, in afwachting van een doorstart. In overleg met Schaink bereidt De Wit een claim voor tegen Mos wegens 'ongegronde verrijking'. Maar Mos laat zich niet buitenspel zetten.

Hij krijgt in mei 2016 in een nieuw kort geding toestemming het gebouw te ontruimen. Zo ver gaat Mos uiteindelijk niet. Hij wil dóór met MC Amstelveen, maar zónder De Wit, die volgens hem aanstuurde op een faillissement om af te komen van alle schulden.

Kleine winst
Curator Schaink laat De Wit vallen en schaart zich aan de zijde van Mos. Irene Groenink neemt het ziekenhuis over. De vrouw van oud-ABN Amrobankier Rijkman Groenink heeft al de succesvolle kliniek Annatommie in Utrecht.

In zijn verslagen komt curator Schaink, die niet aan dit artikel wilde meewerken, met zware beschuldigingen jegens De Wit. De miljoenenverliezen zijn volgens hem jarenlang verstopt bij twee bv's die met de stichting MC Amstelveen vormden. Terwijl in de bv's de verliezen werden genoteerd, maakte de stichting een kleine winst, waarmee 'mooi weer' werd gespeeld richting de zorgautoriteiten.

De stichting staat in De Wits ogen los van de bv's en valt dus buiten het faillissement. Volgens De Wit had de curator nooit het patiëntenbestand mogen verkopen aan Annatommie.

'Valse facturen'
En dan zijn er nog valse facturen waarover de curator schrijft. In 2012 zette De Wit 162.000 euro apart voor als de rechter MC Amstelveen zou veroordelen tot het betalen van huurachterstand (wat gebeurde). Begin 2013 liet De Wit dat geld naar zichzelf overmaken. Toen de financieel manager van MC Amstelveen bezwaar maakte, werd ze ontslagen, aldus de curator.

Onzin, aldus De Wit. Hij beweert dat de manager zelf opstapte. Andere betrokkenen noemen dat op hun beurt onzin.

De overboeking naar zijn eigen bv kwam volgens De Wit omdat Rabobank al begin 2013 de stekker uit MC Amstelveen wilde trekken en de bankrekening van het ziekenhuis blokkeerde. "Het geld kon niet terug naar die rekening, dus heb ik het naar mijn bv laten boeken."

De 162.000 euro is inzet van een kort geding morgen in Haarlem, waar de curator het geld van De Wit eist. Belachelijk, aldus De Wit.

"Ik ben de grootste schuldeiser van het faillissement. Ik heb 3,2 miljoen euro tegoed. Hij gaat procederen om geld te krijgen van zijn grootste schuldeiser. Hoe achterlijk kan het zijn? En hij vertelt er niet bij dat ik boedelfinancier ben. Hoe snel kan Blix Advocaten rijk worden van een curatorschap? Door dit soort dingen te flikken!"

Donderdag: deel 2 (slot): een soort van toezicht?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden