Faillissement autobouwer Spyker vernietigd

Het faillissement van sportwagenfabrikant Spyker is vandaag door het gerechtshof in Leeuwarden vernietigd. De onderneming verkeert hierdoor opnieuw in surseance van betaling.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Spyker werd in december door de rechter bankroet verklaard, maar topman Victor Muller tekende hiertegen vervolgens beroep aan. Er is door toedoen van andere partijen geld beschikbaar gesteld, en het hof acht het aannemelijk dat schuldeisers hierdoor tevreden kunnen worden gesteld. In geval van faillissement zou de schuldenlast van Spyker bovendien tientallen miljoenen euro's hoger liggen, omdat er dan meer vorderingen worden geclaimd.

De contouren voor het aan te bieden schuldeisersakkoord zijn inmiddels duidelijk, schrijft het hof. Zo kunnen onder meer vorderingen van het Zweedse Saab worden afgekocht. De curator heeft bevestigd dat er een bedrag van 4,3 miljoen euro op de rekening is gestort. Een groot deel hiervan is wel bestemd voor het dekken van de lopende verplichtingen over de maanden december, januari en februari.

Verheugd
Muller reageert verheugd. Hij zag begin december al kansen om Spyker voort te zetten als fabrikant van elektrische auto's. Daarvoor wil hij een samenwerking aangaan met een Amerikaanse producent van elektrische vliegtuigjes. Dit plan denkt Muller nu te kunnen doorzetten. De ondernemer rekent erop binnen enkele weken weer uit surseance te zijn.

Spyker probeerde jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Meer dan een handvol per jaar werden er echter nooit afgeleverd. Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het roemruchte maar zieltogende luxemerk Saab.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden