Failliete aannemer vertraagt bouw Holland Park in Diemen

Kopers van ongeveer tweehonderd woningen in Holland Park in Diemen zijn zwaar gedupeerd door het faillissement van Bouwgroep Moonen. De oplevering van hun huizen, die nog was gepland voor dit jaar, is vertraagd met zeker tweeënhalf jaar.

Holland Park in aanbouw Beeld Google Streetview
Holland Park in aanbouwBeeld Google Streetview

Sinds het faillissement van Moonen, met vestigingen in Breda, Den Bosch en Diemen, op 4 april dit jaar ligt de bouw stil. De betrokken huizenkopers betalen dubbele woonlasten of hebben nog geen vervangende woonruimte ter beschikking.

Wel hebben kopers via een garantie van Woningborg de zekerheid dat hun huizen worden afgebouwd. HSB Bouw uit Volendam neemt de bouw over, zo blijkt uit het gisteren verschenen faillissementsverslag van de curatoren.

Hausse
Oorzaak van het faillissement is volgens de curatoren opmerkelijk genoeg niet de crisis maar de hausse in de bouw. Moonen had projecten, waaronder die in Holland Park, aangenomen in 2015 en 2016. Offertes werden gecalculeerd tegen de toen geldende prijzen.

Door de plotseling toenemende vraag vlogen de prijzen van aannemers, toeleveranciers en zzp'ers omhoog. Het bleek niet meer mogelijk om alsnog tegen de prijzen waarmee aanvankelijk was gerekend in te kopen, terwijl zij wel gebonden waren aan de met opdrachtgevers overeengekomen prijzen.

'Nieuwe grachtengordel'
"Het is een rotsituatie," zegt Suzanne Laan, een van de kopers in Holland Park. Ze wijst op de net opgerichte vereniging van eigenaren (vve), die een vliegende start maakte. "Met mijn buren in de vve zitten we meteen te praten met advocaten. Niemand van ons heeft heel erg veel verstand van de materie."

En, nee, veel geld in de vve-kas is er nog niet. "We denken dat we op dit moment met goede afspraken nog het verschil kunnen maken met een situatie waarbij je voor voldongen feiten wordt gesteld door de nieuwe bouwer."

De kopers waren door Holland Park getrokken met wervende teksten, waarbij het project in Diemen stevig aanhaakte bij de uitstraling van Amsterdam. 'Dit vind je aan de nieuwe grachtengordel van de spraakmakende wijk Holland Park,' luidt een van de ronkende teksten op de internetsite. Belangstellenden worden uitgenodigd om het graven van de grachten zelf bij te wonen.

Vijf aannemers
Holland Park krijgt twintig bouwblokken die verdeeld zijn over vijf aannemers. Moonen bezat opdrachten voor bouwblokken 18 en 19 voor kopers en 20 en 21 voor 226 huurappartementen van Bouwfonds IM. Huurders waren zover bekend nog niet in beeld.

De bouwer liep voor het faillissement al ver achter op het bouwschema, zo blijkt uit correspondentie van Woningborgroep, waarbij de garantie voor de afbouw is geregeld. Volgens eerdere publicaties in vakbladen was mogelijk ook sprake van fraude. Verder staat vast dat er bouwtekeningen ontbreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden