Facelift voor Rembrandtplein

Een nieuw ontwerp moet het Rembrandtplein opener, schoner en veiliger maken. Het uitvoeren van het plan kost 3,5 miljoen euro, en stadsdeel Centrum wil in januari 2009 beginnen. De ondernemers op het plein beloven voor het beheer te gaan zorgen. Met stewards.Laura Trish uit Philadelphia (VS) staat om elf uur 's avonds de driedimensionale Nachtwacht te fotograferen. Het grote stenen beeld erachter herkent ze. Rembrandt is net als Anne Frank, waar ze 's middags was, gesneden koek.

De stenen Rembrandt zal blijven. Of de beeldengroep van Mikhail Dronov en Alexander Taratinov na herinrichting terugkomt, kan nog een discussiepunt worden. De ondernemers op het Rembrandtplein vinden van wel. Het stadsdeel heeft dit niet opgenomen in de begroting. En dat is dan ook ongeveer het enige waarover de ondernemersvereniging en het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum het nog niet over eens zijn.

Ton Poppes, eigenaar van Escape en De Kroon en bestuurslid van de Rembrandtpleinvereniging, zegt dat de ondernemers erg enthousiast zijn over het ontwerp. De bedoeling is dat er een samenwerkingsverband met het stadsdeel wordt aangegaan voor het beheer van het plein. Poppes: ''We willen de kwaliteit hoog houden en gaan daar een substantiële bijdrage aan leveren. Als het niveau van de schoonmaak door de gemeente momenteel een zeven is, zorgen wij dat het straks een negen wordt.'' De vuilnismannen krijgen meteen een chiquere naam: stewards.

De bosjes en hekjes gaan weg. De platanen blijven, er komen bomen bij en er komt veel meer gras. Bestuurder Erik Koldenhof: ''Daar mag op gezeten worden en gespeeld. Over de kwaliteit van grasmatten hebben we geleerd van het Museumplein en het Westerpark.''

Passend in het beleid om minder rondslingerende fietsen op straat te accepteren, is het plan om een beperkt aantal nietjes te plaatsen. De eigenaar van het ABN Amro-gebouw heeft aangeboden om de fietsenstalling met ongeveer vierhonderd plekken openbaar te maken. Of deze stalling betaald of vrij zal zijn is nog niet bekend.

Ook is er een paviljoen gepland, waar een servicepunt moet komen met een gehandicaptentoilet, een politiepost en toeristeninformatie.

Om wildplassen tegen te gaan komen er voor mannen'uriliften', onder de grond verdwijnende openbare wc's. Voor vrouwen beloven de ondernemers hun toiletten open te stellen zonder de verplichting iets te drinken.

Als het stadsdeel het ontbrekende miljoen bij elkaar sprokkelt, weet Laura Trish de volgende keer dat ze Amsterdam bezoekt niet wat ze ziet. 'Very impressed' was ze nu al.

In april is er inspraak over het plan voor belanghebbenden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden