Facebook en Google publiceren cijfers dataverzoeken, maar blijven vaag

De internetbedrijven Facebook, Google, Microsoft en Yahoo hebben gisteren nieuwe informatie verstrekt over de omvang van de vragen van geheime diensten naar gegevens over hun gebruikers. Maar ondanks de onlangs afgekondigde versoepeling van de beperkingen waarmee dat tot dusverre gepaard ging, geven de cijfers maar een zeer vaag beeld.

Redactie
null Beeld EPA
Beeld EPA

Zo komt eruit naar voren aan dat de bedrijven in het eerste halfjaar van 2013, voor verschillende soorten vragen die verband houden met de nationale veiligheid, telkens 'tussen 0 en 999 verzoeken' om informatie hebben ontvangen van de Amerikaanse autoriteiten.

Eén keer meegeteld
Het leerzaamst zijn mogelijk de cijfers over de betrokken gebruikersaccounts. Zo moest Yahoo, op verzoek van de geheime rechtbank voor buitenlandse spionage, de inhoud van meer dan 30.000 accounts doorspelen. Yahoo mocht alleen zeggen dat het om '30.000 tot 31.000' accounts ging. Bij Microsoft ging het om '15.000 à 16.000' accounts, bij Google om '9.000 à 10.000'. Facebook verstrekte gegevens over '5.000 tot 6.000' profielen. De bedrijven verklaarden dat mensen met verschillende accounts maar één keer werden meegeteld.

Niet openlijk afgezworen
Het hoofd juridische zaken van Microsoft, Brad Smith, zei dat de cijfers de eerdere verklaringen bevestigden dat de verzoeken een uiterst beperkt aantal van de miljoenen gebruikers treffen. Tegelijk bleef hij erop hameren dat de geheime diensten de informatie moeten opvragen via de wettelijk voorgeschreven procedures. De Washington Post berichtte dat de NSA zelf dataverkeer onderschept. Het Witte Huis en andere regeringen hebben zulke methodes niet openlijk afgezworen, aldus Smith.

Facebook Beeld AFP
FacebookBeeld AFP

Vorige week werd bekend dat Amerikaanse technologiebedrijven voortaan meer informatie mogen vrijgeven over de verzoeken die ze van de overheid ontvangen om data over hun klanten te verkrijgen. Een aantal technologiebedrijven had toestemming gevraagd om bekend te maken hoe vaak en om welke redenen de overheid naar de gegevens vraagt van hun klanten. Die informatie moest tot nog toe geheim blijven en de bedrijven mochten er niet over communiceren.

Ongiene hoeveelheid
'Door deze nieuwe regels zullen telecombedrijven een ongeziene hoeveelheid informatie kunnen doorgeven aan hun klanten', zeiden James Clapper, directeur van de inlichtingendiensten, en minister van Justitie Eric Holder vorige week in een persbericht.

President Barack Obama kondigde onlangs nog aan dat er beperkingen komen aan de programma's die op grote schaal telefooncommunicatiegegevens verzamelen. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA kwam in opspraak nadat klokkenluider Edward Snowden vorig jaar informatie had geopenbaard over het structureel verzamelen van gegevens door de overheid via internet en telefoondiensten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden