PlusPS

Face yoga: met gekke bekken je gezicht strakker maken

In Azië en Amerika is het al jaren populair, maar ook in Amsterdam wordt het beoefend: gezichtsgymnastiek. Je zou er zomaar drie jaar jonger door lijken. 'In mijn wangen zit meer volume.'

null Beeld Lotte Bronsgeest
Beeld Lotte Bronsgeest

Kusmondjes maken terwijl je met je handen je wangen naar achteren trekt, als we 'skinstructor' Mila van Rijn (29) mogen geloven, verscherpt het de contouren in je gezicht én krijg je er vollere lippen van.

In korte video's op www.skingym.nl laat ze zien hoe je met allerhande gekke bekken je gezicht strakker zou maken.

Kraaienpootjes? Fronsrimpels? Kalkoennek? Ze heeft overal wel een oefening voor. "We leven steeds bewuster en vinden het heel normaal om te sporten en ons lijf te trainen, waarom dan niet ook ons ­gezicht?" vraagt Van Rijn zich af.

Eerder was ze sport­instructrice en judodocent, een halfjaar geleden werd ze door Heidi Olijerhoek, eigenaar van spa en parfumerie ­Babassu, benaderd om trainingen voor het gezicht te ­geven.

"Heidi merkte dat er veel vraag was naar een natuurlijke manier van gezichtsverjonging, in plaats van injectables als botox en fillers. In Azië en Amerika doen ze al langer aan gezichtstrainingen en Meghan Markle (actrice in onder meer Suits en verloofde van de Britse prins Harry, red.) heeft zelfs een eigen facialist: Nichola Joss. Zo kwamen we op het idee van de Babassu Skin Gym."

Dagelijks
Naast de video's geeft Van Rijn sinds maart ook masterclasses: fitnessles voor het gezicht, 45 minuten lang, één op één of in kleine groepjes. "We trainen het gezicht in vier zones: het voorhoofd en de ogen, de wangen, de mond en de kin en hals. Sommige klanten hebben na een les echt spierpijn."

Zelf doet ze de oefeningen sinds een halfjaar dagelijks.

"Ik merk echt verschil, in mijn wangen zit meer volume. Er wordt gezegd dat je bij normale gezichtsuitdrukkingen slechts 30 procent van je spieren gebruikt. Ik ben nog jong, maar hoe eerder je alle spieren activeert, hoe beter. Je begint ook niet pas op je zestigste met buikspieroefeningen."

Zonlicht en genen
Het fenomeen is allesbehalve nieuw. In 1995 publiceerde de Amerikaanse Carole Maggio al het boek Facercise en de Japanse Fumiko Takatsu werd bekend door een foto waarop zij - zo is de claim - te zien is als 36- en als 43-jarige en in die zeven jaar lijkt ze niet te zijn verouderd. Volgens Takatsu allemaal dankzij 'face yoga'. Vier boeken en een succesvol YouTubekanaal volgden.

Of het daadwerkelijk effect heeft, valt volgens Peter Velthuis (64), dermatoloog (Erasmus MC) en oprichter van de Velthuis kliniek, lastig te bewijzen. "Uiteindelijk spelen factoren als blootstelling aan zonlicht, genen en levensstijl ook mee aan hoe jong je eruitziet. Ik heb wel wat ­patiënten die het doen en hun huid lijkt inderdaad wat steviger. Maar je moet het wel dusdanig regelmatig doen dat het bijna niet vol te houden is. Bovendien luistert het nogal nauw hoe je het precies doet. Daar kan zo'n klasje wellicht bij helpen."

Van Rijn beaamt dat: "Je gezicht is gevoeliger dan je lijf. Waar je je handen plaatst en hoeveel druk je geeft is heel bepalend. Als je te veel trekt of te weinig tegendruk geeft, kan het ook een averechts effect hebben. Daarom hou ik de klasjes klein; zo kan ik iedereen van feedback voorzien. En als je thuis oefent met een video, kun je vragen stellen via onze website."

Voor en na
In januari publiceerde medisch tijdschrift Jama een studie waaruit bleek dat het trainen van je gezicht ervoor kan zorgen dat je er tot wel drie jaar jonger uitziet. Onderzoekers van Courtesy Northwestern University vroegen 27 participanten twintig weken gezichtsoefeningen te doen. De eerste acht weken elke dag een halfuur, de weken daarna 'slechts' drie tot vier keer per week.

De voor- en nafoto's werden vervolgens voorgelegd aan dermatologen die nog niet van de studie wisten. Gemiddeld werden de proefpersonen op de foto's van na het experiment drie jaar jonger geschat.

Plastisch chirurg Hay Winters (60), werkzaam in VUmc en de Jan van Goyenkliniek, zet zijn vraagtekens bij het onderzoek. "Elf participanten zijn voortijdig gestopt. Dat kan zijn omdat het bij hen niet werkte of omdat het te lastig was om vol te houden. We weten allemaal dat als je je ­elke dag vier uur uitslooft in de sportschool, je hoogstwaarschijnlijk een afgetraind lijf krijgt. Toch doet bijna niemand dat, want hou het maar eens vol."

Bovendien is dat effect voor het gezicht volgens Winters marginaal. "Je gelaatsspieren zijn - in tegenstelling tot de lichaamsspieren - de hele dag in beweging, ik betwijfel dat dat halfuurtje oefeningen daar iets aan toevoegt. Het is nonsens dat je niet alle spieren gebruikt, daar is het ­menselijk lichaam veel te efficiënt voor gebouwd."

Daarnaast moet er verder worden gekeken dan enkel naar de gelaatsspieren. "Het bindweefsel wordt in de loop der jaren slapper, de elastine in je huid is rond je 35ste vrijwel verdwenen en vergeet het effect van uv-straling op de huid niet. Een goede zonnebrandcrème is een betere investering dan honderd jaar gezichtsyoga."

Goed gevoel
"Dat geldt trouwens ook voor al die beweringen over vitamine E en aloë vera: het merendeel is onbewezen. Net als het effect van een schoonheidsspecialist. Ze verwennen mensen en laten hen zich schoon en goed voelen. Niks mis mee, maar ze houden in mijn ogen de veroudering niet ­tegen. Scrubben, smeren, je huid voelt daarna wel lekker, maar het is niets wat je lichaam niet al van zichzelf doet. Er zit veel cultuur in."

De 'drie-jaar-jonger-schatting' uit de eerder genoemde studie wijt Winters daarom eerder aan het goede gevoel dat de participanten over zichzelf hadden na het experiment. "De dermatologen wisten niet van het experiment, maar de participanten wel. Zij gaan met een verwachting en ­gevoel over zichzelf op de foto. Dat straal je uit. Bovendien: de natuurlijkste facelift die er bestaat is een glimlach."

Oordeel zelf

Uitproberen? Op 20 april ­organiseert de Babassu Skin Gym een masterclass in het ­Conservatorium Hotel. Aanmelden kan via de website.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden