Fabrikant moet eigen sigaret volgen

AMSTERDAM - Tabaksfabrikanten moeten rekening houden met forse boetes als ze onvoldoende optreden tegen sigarettensmokkel.Dit is de uitkomst van een conferentie van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) in Genève.

Tabaksmokkel is nog steeds uiterst lucratief. Opsporingsorganisaties schatten dat overheden wereldwijd tussen de 27 miljard en de 43 miljard euro aan belastinginkomsten mislopen. De Framework Convention Alliance, een samenwerkingsverband van antirookorganisaties, schat dat de illegale handel circa elf procent uitmaakt van de totale tabaksverkoop.

Hoe hoger de belasting des te groter de winst voor de smokkelaar. De illegale handel is een van de belangrijkste redenen waarom prijsverhogingen - een van de effectiefste manieren om het roken tegen te gaan - moeizaam kunnen worden ingevoerd.

Vertegenwoordigers van tabaksfabrikanten waren niet welkom op de conferentie in Genève. Gevreesd werd dat de doorgaans zeer kapitaalkrachtige concerns teveel invloed op de 130 deelnemende landen zouden uitoefenen.

Onder de deelnemende landen was grote overeenstemming over de noodzaak van aanvullende maatregelen om de illegale handel in tabak verder in te dammen. Een voorstel om tabaksfabrikanten voortaan te verplichten hun producten te volgen van het productiestadium tot het moment van verkoop, werd met een grote meerderheid aangenomen. De landen waren het er ook over eens dat fabrikanten moeten worden beboet als hun producten als smokkelwaar worden onderschept. Later dit jaar volgt een nieuwe ronde van onderhandelingen.

Roken blijft veruit de grootste doods- en ziekteoorzaak in de Europese Unie. Elk jaar sterven meer dan 650.000 Europeanen omdat zij roken. Dat is één op zeven doden in de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden